Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní péče (CCOCB0026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOCB0026 - Paliativní péče, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vzbudit ve studentech zájem o problematiku a prohloubit znalosti v oblasti paliativní a hospicové péče. Důraz bude kladen zejména na problematiku zajišťování základních bio-psycho-sociálních a spirituálních potřeb pacientů v terminálním stavu, etické otázky poskytování péče na konci života a péče o příbuzné a blízké osoby umírajících pacientů.

Sylabus

1. Úvod do předmětu. Historie a současná koncepce poskytování paliativní a hospicové péče v České republice a zahraničí. 2. Péče o pacienta s bolestí a hodnocení a zajištění dalších biologických potřeb pacientů v terminálním stavu (dušnost, únava, nechutenství, průjem/zácpa, chronické a maligní rány). 3. Psychické a spirituální potřeby, komunikace s umírajícím pacientem a jeho rodinou 4. Exkurze do zařízení paliativní péče, prevence vyhoření pečujících. 5. Etické otázky péče na konci života.

Literatura

1. O. Connor, M., Aranda, S.: Paliativní péče pro sestry všech oborů. Grada. Praha 20052. Haškovcová, H.: Thanatologie - Nauka o umírání a smrti, 2. přepracované vydání. Galén. Praha 20073. Kübler-Ross, E.: O smrti a umírání. Arita. Turnov 1993.Marková M., Sestra a pacient v paliativní péči. Grada. Praha 2010

Požadavky

Účast 80%, prezentace kazuistiky pacienta v terminálním stavu. Termín prezentace 14.1.2016

Garant

Mgr. Jana Heřmanová, Ph.D.