Předmět Praxe na oddělení léčebné výživy (CCVOLPV3)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCVOLPV3 - Praxe na oddělení léčebné výživy, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Studenti si osvojí základy organizace práce v nemocniční kuchyni zejména v oblasti personálního, technického, hygienického, provozního zajištění. V průběhu praxe se budou aktivně účastnit činností vykonávaných na jednotlivých úsecích stravovacího provozu. Po absolvování praxe studenti vypracují písemnou práci, která bude obsahovat stručné sdělení o získaných poznatcích.
Sylabus
Organizace práce v kuchyni a navazujících provozech Technika a technologie skladování potravin a surovin, jejich příprava a technologie zpracování Rozdělení jednotlivých úseků pro přípravu stravy v návaznosti na dietní systém Časový plán přípravy a expedice stravy Základní hygienické nároky na skladování potravin a surovin a dále na jejich přípravu a technologii zpracování Používání ochranných pomůcek a prostředků Kontrola dodržování hygienických norem Dietní systém, individuální diety, doplňky stravy Princip plánování jídelních lístků, normování Objednávání jednotlivých diet, aktualizace Kontrola výživových norem a kvality diet
Literatura
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008, Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005 Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Požadavky
Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.
Garant
Vladimíra Šmejkalová