Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dentální hygiena (CDHDH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHDH1 - Dentální hygiena, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílové vědomosti a dovednosti znalosti o důležitosti dentální hygieny, znalosti prostředků a metod pro docílení ústní hygieny, techniky čištění zubů, schopnost účinné motivace, instruktáže, znalost pomůcek pro ústní hygienu, schopnost dokonalého odstranění zubního kamene a pigmentací, schopnost provádět povrchovou úpravu výplní, schopnost praktického použití koferdamu, získání potřebné zručnosti k používání a ošetřování nástrojů, potřebných k úpravě povrchu výplní a odstraňování zubního kamene, znalost komunikace a psychologie pacienta.

Sylabus

Předmět Dentální hygiena se člení na teoretické vyučování a praktická cvičení. Těžiště předmětu Dentální hygiena je v praktických cvičeních. V praktickém vyučování se hojně využívá práce na fantomech a modelech mimo ústa pacientů. TEORIE- etiologie vzniku onemocnění dutiny ústní- vyšetření dutiny ústní z pohledu dentální hygienistky,- dokumentace a záznamy o vyšetření z pohledu dentální hygienistky,- vybavení a uspořádání pracovního místa a zubní ordinace,- zdůraznění osobní hygieny,- vizualizace zubního povlaku,- metody a prostředky k udržování ústní hygieny, - individuálně a profesionálně prováděná ústní hygiena,- znalost správně prováděné motivace a poučení pacienta v domácí péči o dutinu ústní,- citlivé zubní krčky, metody a prostředky ošetření,- přehled prostředků k úpravě a leštění výplní,- preventivní a léčebně preventivní postupy prováděné během hygienické hodiny v zubní ordinaci,- rozdílnost a specifikace ústní hygieny v jednotlivých věkových kategoriích,- pečetění fisur.PRAKTICKÁ CVIČENÍ- vstupní vyšetření a jeho dokumentace,- vyšetření dutiny ústní pomocí běžně užívaných zubních a parodontologických indexů,- stanovení komplexního léčebného plánu ve spolupráci se zubním lékařem pro dosažení ústního zdraví a celkové rehabilitace dutiny ústní,- vyšetření a záznam úrovně ústní hygieny, kumulace zubního kamene, stavu gingivy, hloubky parodontálních chobotů, úrovně dentogingiválního spojení, nekariézních a kariézních lézí tvrdých zubních tkání a stavu výplní u pacienta během léčby,- prakticky prováděné vyšetření, dokumentace a záznamy dentální hygienistkou,- stanovení léčebného plánu pro dosažení zdraví v oblasti ústní hygieny,prakticky prováděná komunikace v týmu zubní lékař ? dentální hygienistka ? zubní sestra, - na základě vyšetření schopnost rozpoznání nutnosti konzultace a stanovení plánu a dalšího postupu zubním lékařem,- motivace pacienta, techniky čištění zubů, pomůcky pro ústní hygienu,- domácí péče o dutinu ústní všech věkových kategorií, péče o protetické výrobky apod.,- nácvik použití jednotlivých nástrojů na fantomech a modelech úprava převislých výplní, leštění povrchu výplní, odstranění supra- a subgingiválního zubního kamene, sondáž parodontálních chobotů apod.),- užití prostředků k vizualizaci zubního povlaku,- nácvik odstranění zubního kamene, převislých výplní, leštění výplní a leštění povrchu kořene v ústech pacienta,- nácvik lokální aplikace fluoridů,- péče o nástroje, jejich příprava, dezinfekce, sterilizace, balení, uložení (vyhl. č. 195/2005),- nácvik použití koferdamu,- péče o dutinu ústní z pohledu epidemiologicko-hygienické vyhlášky č. 195/2005,- uplatňování vědomostí z psychologie a komunikace s pacientem v rámci motivace a instrukce pacienta. 

Literatura

Botticelli, A. T.: Dentální hygiena, Quintessenz, Praha, 2002, ISBN 80-903181-1-8 Darby, M.,L.,: Review of Dental Hygiene, Mosby,, USA, 2002, ISBN 0-323-01316-3 Kilian, J. a kol.: Prevence ve stomatologii, Galén, Praha, 1999, ISBN 80-7262-022-3Kovaĺová, E., Čierny, M.: Orálna hygiena, 1. vyd., Prešov-Zürich 1994, ISBN 80-967041-3-3 Kovaľová, E., Čierny, M.: Orálna hygiena, 1. část, 1. vyd., Prešov-Zürich 2006, ISBN 80-969419-3-3Koval’ová,E.: Orálna hygiena II.,III., 2010Koval’ová,E.: Orálna hygiena IV., 2012Koval’ová,E.: Orálna hygiena V., 2013Poleník, P.: Subgingivální ošetření v praxi zubního lékaře, 2008Stejskalová, J.: Konzervační zubní lékařství. 2. vyd. ,2008Šedý, J.: Kompendium stomatologie I., 2012Weber, T.: Memorix zubního lékařství, 2012   

Požadavky

ZS -zápočet - 80% docházky, odevzdání zadané práceLS -zápočet - 80% docházky,              Zkouška - vypracování motivačního atlasu, ústní pohovor z probrané látky a doporučené literatury

Garant

Mgr. Petra Křížová, DiS.MUDr. Olga JiroutováMUDr. Petra Hůlková