Předmět Fyziologie výživy (CDHFV2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHFV2 - Fyziologie výživy, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravinAlimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její významNutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami. Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevencePoruchy příjmu potravyObezita, možnosti prevence a léčbyAlternativní výživové směryVyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřebyMetabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a dalšíZásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použitíDietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní dietyZáklady enterální a parenterální výživy
Literatura
Doporučená literatura Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.
Garant
doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.