Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie výživy (CDHFV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHFV2 - Fyziologie výživy, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravinAlimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její významNutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.  Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevencePoruchy příjmu potravyObezita, možnosti prevence a léčbyAlternativní výživové směryVyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřebyMetabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a dalšíZásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použitíDietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní dietyZáklady enterální a parenterální výživy

Literatura

Doporučená literatura Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.