Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygienický provoz zdravotnického zařízení (CDHHP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHHP1 - Hygienický provoz zdravotnického zařízení, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vyučování předmětu  klade důraz na znalosti, popis a užití jednotlivých nástrojů a přístrojů v zubní ordinaci. Dále na osvojení praktických dovedností. Výuka je dokumentována modely, praktickými ukázkami a nácvikem použití a práce s nástroji a přístroji v zubní ordinaci. Velký důraz je kladen na praktické procvičování nejprve na modelech, později na fantomech a v neposlední řadě v ústech pacientů. Náplní předmětu je také zvládnutí dezinfekce, čištění, mytí a sterilizace podle platné legislativy .Seznámení studentů s par. 1 až 13 této vyhlášky.Cílové vědomosti a dovednostiznalost přístrojů a nástrojů používaných dentální hygienistkou,hygienický režim a dodržování hygienických norem při práci s nástroji a přístroji,dezinfekce a sterilizace nástrojů, tray systémy,ošetřování, ostření a ukládání nástrojů,znalosti o rotačních nástrojích, kolénkách a násadcích.

Sylabus

 Teorie - nástroje v zubní ordinaci, přístroje v zubní ordinaci, ošetřování, ostření, ukládání nástrojů, dezinfekce, mytí, čištění, sterilizace podle vyhláškyPraktická cvičení - praktické užití nástrojů a přístrojů na laboratorních modelech, praktické užití nástrojů a přístrojů na fantomech, praktické užití nástrojů a přístrojů v ústech pacienta, funkce přístrojů v zubní ordinaci, ošetřování a broušení zubních kyret,Posluchači jsou povinni se v přehledu seznámit s par. 1 - Způsob a rozsah hlášení infekčních onemocnění s výjimkou nemocničních nákaz,                                                                   s par. 4 - Lékařské prohlídky u fyzických osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné.Dále podrobně par. 7 - Příjem a ošetřování fyzických osob ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče.                     par. 8 - Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce a dezinfekce.                     par. 9 - Manipulace s prádlem                     par.10 - Hygienické požadavky na úklidChod zubní ordinace v praxi.

Literatura

Komárek, S., Eber, M.: Příprava stomatologického instrumentaria. 2003Provazník, K. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi. 2004Podstatová, R. : Hygiena rukou k akreditaci zdravotnického zařízení. Nozokomiální nákazy. 2009Maďar, R; Podstatová, R; Řehořová, J. :Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi, 2006Podstatová, H. :Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa, 2002 Platná legislativa - hlavně: Vyhláška č. 306/2012 o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče                Vyhláška č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče                                        

Garant

doc. MUDr. Eva Gojišová