Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské chemie a biochemie (2011-2012) (CDHLC100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHLC100 - Základy lékařské chemie a biochemie (2011-2012), 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prvořadým cílem předmětu je seznámit studenty se základy obecné chemie a využití chemie v praxi. Studenti by se měli orientovat v názvosloví základních anorganických a organických sloučenin a měli by být schopni vypočítat základní chemické výpočty týkající se koncentrací a pH roztoků. Dalším cílem je podat studentům přehled o struktuře, vlastnostech a významu přírodních látek (nukleové kyseliny, sacharidy, lipidy, aminokyseliny a proteiny).Výuka dále pokračuje orientací na stavbu a funkci buňky, proces proteosyntézy a význam enzymů. Studenti jsou rovněž seznámeni s integrací chemických a fyziologických poznatků o funkci lidského těla (např. trávení a metabolismus sacharidů). Studenti by měli porozumět biochemii svalové buňky včetně mechanismu kontrakce svalu. Pozornost je věnována také hormonální regulaci metabolismu a základům klinické biochemie.

Sylabus

Zimní semestr:PřednáškyStruktura hmotyZáklady anorganické chemieZáklady organické chemieInstrumentální metody analytické chemieStruktura, chemické a biologické vlastnosti sacharidůStruktura, chemické a biologické vlastnosti lipidůStruktura, chemické a biologické vlastnosti aminokyselin, peptidů a proteinůSemináře:Dentální materiály IDentální materiály II, chemické složení zubních past, ústních vod, ...Letní semestr:Přednášky:Úvod do biochemie. Enzymy. Zisk energie v buňce. Metabolismus sacharidů. Glykémie a její udržování. Poruchy metabolismu sacharidů (diabetes mellitus).Metabolismus lipidů. Lipoproteiny. Ketolátky.Metabolismus aminokyselin a proteinů. Metabolismus amoniaku.XenobiochemieVýznam biochemie v praxi. Základy klinické biochemie. Metabolismus vybraných dusíkatých sloučenin (hem, bilirubin, kyselina močová). Semináře:Chemické složení zubůDentální test - Dentocult Streptococcus mutans

Literatura

Zimní semestr:Vacík J.: Přehled středoškolské chemie, SPN Praha 1999Urban J.: Lékařská chemie (skripta 3. LF UK), Praha 1995Němečková A. a kol.: Lékařská chemie a biochemie, Avicenum Praha 1991Valentová K.: Chemické vlastnosti dentálních materiálůLetní semestr:E-learningový kurz Biochemie pro bakaláře - obecná část a speciální část je přístupný na adrese: http://moodle.lf3.cuni.cz/. Do systému Moodle je nutno se nejprve přihlásit, tj. vytvořit si svůj uživatelský účet. Uvedený kurz vyžaduje rovněž tzv. "klíč k zápisu", který Vám vyučující sdělí na první přednášce. Literatura v tištěné formě:Řezáčová M., Stoklasová A.: Základy biochemie lidského organismu (Karolinum, Praha 2008), ISBN 978-80-246-1510-3Štern P. a kol.: Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia (Karolinum, Praha 2005), ISBN 80-246-1025-6, obsahuje i CDVodrážka Z.: Biochemie, Academia Praha 1999Ledvina M. a kol.: Biochemie pro studující medicíny, Karolinum Praha 2005Musil J., Nováková O.: Biochemie v obrazech a schématech, Avicenum Praha 1989

Požadavky

V zimním i letním semestru se píše test. Je nutno získat min. 70% z celkového počtu bodů pro udělení zápočtu.V letním semestru musí student absolvovat praktické cvičení a odevzdat z něj protokl.

Garant

Prof. RNDr. Eva Samcová, CSc.RNDr. Jana Fauknerová Matějčková