Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská etika (CDHLE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHLE2 - Lékařská etika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zorientovat studenta v problematice moderní lékařské etiky, a to trojím způsobem: (1) seznámit jej se základními etickými teoriemi (2) tyto způsoby rozvažování aplikovat na vybrané okruhy problémů současnosti či na konkrétní kasuistiky (3) seznámit studenta s legislativním rámcem a důležitými kodexy a ustanoveními.

Sylabus

1. Základní etické teorie2. Moderní etické teorie současbnosti3. Ontologický personalismus a empirický funkcionalismus4. Reprodukční a terapeutické klonování, status embrya5. Smrt. Odběr orgánů z mrtvých. (opting out, opting in)6. Výzkum na lidských subjektech7. Norimberský kodex. Helsinská deklarace8. Lidský genom: etické aspekty jeho sekvenování9. Úmluva o lidských právech a biomedicíně

Literatura

Arno Anzenbacher: Úvod do etikyArno Anzenbacher: Úvod do filosofieStörig: Malé dějiny filosofieJan Sokol: Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003Erazim Kohák: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000Erazim Kohák: Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Ježek 1999Erazim Kohák: Svoboda, svědomí, soužití. Sociologické nakladatelství 2004Marta Munzarová: Zdravotnická etika od A do ZMarta Munzarová: Lékařský výzkum a etikaE.Kübbel-Rossová: O smrti a umíráníH. Haškovcová: Lékařská etikaM. Svatošová: Hospic a umění doprovázetMarta Munzarová: Euthanasie, nebo paliativní péče?

Požadavky

Předmět je zakončen písemným testem. Testové otázky mohou být trojího typu: 1. Princip mnohočetného výběru. Je třeba zakroužkovat správnou odpověď.2. Z navržených možností spojit logické dvojice či trojic. Např. jméno filosofa a s názvem filosofického směru.3. Doplnit do textu jedno či dvě slova.

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.