Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská terminologie (CDHLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHLT1 - Lékařská terminologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky předmětu: a) seznámit studenty s latinskou a řeckou odbornou stomatologickou terminologií b) vést je k pochopení významu slova na základě etymologiec) poskytnout posluchačům poučení o významných anatomických pojmechd) umožnit studentům pochopit písemné projevy z praxe (diagnóza, receptura)

Sylabus

S y l a b u s 1. Výslovnost latinských hlásek2. Gramatická latinská terminologie, zvl. jmenná3. Substantiva latinská ? 1. až 5. deklinace Substantiva řecká4. Adjektiva latinská 1.a 2. a 3. deklinace Stupňování adjektiv pravidelné a nepravidelné Participia prézenta aktiva, participia perfekta pasiva 5. Termíny s přívlastkem shodným, s přívlastkem neshodným 6. Předložky, předložkové vazby7. Číslovky latinské a řecké ? základní a řadovéa) lat. zákl. 1 ? 50lat. řad. 1. ? 50.b) ř. zákl. 1 ? 10ř. řad. 1. ? 10.8. Slovesa ? zvl. esse, fier?9. Latinské a řecké préfixy a sufixy10.Stylizace jednoduchých diagnóz ? př.: signum stomat?tidis ulcer?sae, laesi? ging?vae 11.Základní farmaceutické pojmy: lék, injekce, pilulka, tableta, roztok, mast. aj.12.Názvy léků ? př.: analgetica, anaesthetica 13.Recepturní zkratky ? př.: ad us.int., bis d.

Literatura

Veselá, A.: Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty, Karolinum, Praha 2003Svobodová, D.: Terminologiae medicae Vestibulum, Karlinum, Praha 2002

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu za zimní semestr:úspěšné (alespoň 70%)zvládnutí 3 průběžných testů v semestru.Student, který těmito testy neprokázal dostatečnou znalost, píše po ukončení semestru zápočtový test (požadovaná úspěšnost alespoň 70%). Zápočtový test je možné konat nejvýše 5x.Požadavky ke zkoušce: zimní zápočtový test.Požadované znalosti: viz sylabus.Podoba zkoušky: test na 60 minut, ústní část.Zkoušku je možno konat nejvýše 3x, třetí termín je komisionální.

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.