Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Parodontologie a dentální hygiena (CDHPD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHPD2 - Parodontologie a dentální hygiena, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent musí umět teoreticky popsat význam ústní hygieny, vztah ke gingivitidě a parodontitidě, vysvětlit dopad chronického zánětu na tkáně parodontu a působení exogenních a endogenních vlivů. Musí umět zaznamenat stav parodontu pomocí indexů, měřením ztráty attachementu, měřením a klasifikací furkací. Dále musí umět sestavit individuální léčebný plán parodontopatií (v iniciální fázi léčby) a teoreticky znát jednotlivé druhy chirurgických výkonů na parodontu a jejich význam pro správnou motivaci a přípravu pacienta k tomuto výkonu, včetně důležité pooperační péče a kontroly ústní domácí hygieny. Ve vzájemné spolupráci týmu zubní lékař, parodontolog a zubní sestra je schopen provést dokonalou přípravu pacienta pro další specializovanou péči včetně rentgenového vyšetření pro stanovení správné diagnózy. Je hlavním spolupracovníkem parodontologa v časném vyhledávání, prevenci a léčbě parodontopatií a onemocnění dutiny ústní.

Sylabus

Teoretická výuka poskytuje znalosti v dentální hygieně a klinickém oboru parodontologie. Umožní poskytovat zdravotní péči v prevenci, dentální hygieně a povšechné péči v orofaciálním systému, jeho anomálním postižení a onemocnění, léčbě, projevům toxických a alergických reakcí na látky a materiály a orientaci v podávání základních farmaceutických medikamentů.Teorie základní údaje o zdravém parodontu, terminologie, epidemiologie, etiopatogeneza (zevní a vnitřní vlivy), fotografie a základy fotodokumentace, gingivitida, parodontitida, atrofie parodontu, epulidy, rozdělení dle typů a prognózy, pravé nádory, dělení, četnost, projevy, vyšetření dutiny ústní a terapie, chirurgické metody, farmakologie.Praktická cvičení vyšetřování v parodontologii - základní dokumentace, rtg vyšetření, epidemiologie - základní parodontologické indexy a jejich praktické používání, analýza příčin onemocnění parodontu a jejich odstraňování, edukace a motivace pacienta pro udržování ústní hygieny, informace o správné výživ a metodách profylaxe zubního kazu, motivace, sestavení individuálního programu ústní hygieny, ošetření iniciálních stavů parodontopatií, sestavení léčebného plánu, prezentace pacienta odbornému zubnímu lékaři, systematická péče a plánování recall - posouzení efektivnosti preventivního programu pacienta, zásady preventivní péče primární, sekundární, terciární, scaling, deep planing, recall, demonstrace chirurgických metod: gingivektomie, gingivoplastika, osteoplastika, lalokové operace, klínovitá excize, ošetření furkací, fenestrace, Edlanova operace, volné štěpy, implantáty, GTR, lokální a celková medikace v parodontologii, praktické zhotovování fotografie a dokumentace léčby a pracovních postupů včetně vytváření databáze v PC.

Literatura

Botticelli, A. T.: Dentální hygiena, Quintessenz, Praha, 2002, ISBN 80-903181-1-8 Darby, M.,L.,: Review of Dental Hygiene, Mosby,, USA, 2002, ISBN 0-323-01316-3 Dřízhal, I.: Folia Bohemica Pqrodontologica 2005 (Klasifikace onemocnění parodontu) Hellwig. E., Klimek, J., Attin: Záchovná stomatologie a parodontologie, Grada Publishing, Praha 2003, ISBN 80-247-0311-4Kilian, J. a kol.: Prevence ve stomatologii, Galén, Praha, 1999, ISBN 80-7262-022-3Kovaĺová, E., Koťová, M.: Ortodontický průvodce praktického zubního lékaře, Grada Publishing, Praha, 2006Čierny, M.: Orálna hygiena, 1. vyd., Prešov-Zürich 1994, ISBN 80-967041-3-3 Kovaľová, E., Čierny, M.: Orálna hygiena, 1. část, 1. vyd., Prešov-Zürich 2006, ISBN 80-969419-3-3Koval’ová,E.: Orálna hygiena II.,III., 2010Koval’ová,E.: Orálna hygiena IV., 2012Koval’ová,E.: Orálna hygiena V., 2013 Mazánek, J., Urban, F.: Stomatologické repetitorium. Kapitola Dřízhal, I.: Parodontologie, str. 81-83, Grada, Praha 2003, ISBN 80-7169-824-5 Mutschelknauss, R., E. a kol.: Praktická parodontologie. Klinické postupy. Quintessenz, Praha 2002, ISBN 80-902118-8-7 Poleník, P.: Subgingivální ošetření v praxi zubního lékaře, 2008Slezák, R.: Praktická parodontologie. Quintessenz, Praha, 1995 Stejskalová, J.: Konzervační zubní lékařství. 2. vyd. ,2008Šedý, J.: Kompendium stomatologie I., 2012Weber, T.: Memorix zubního lékařství, 2012

Požadavky

ZS -zápočet - 80% docházky, odevzdání zadané práce, test z probrané látkyLS -zápočet - 80% docházky, odevzdání zadané práce             Zkouška - praktická zkouška, test z probrané látky a doporučené literatury

Garant

Mgr. Markéta Pavlovičová, DiS.