Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zubní lékařství (CDHZL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CDHZL1 - Zubní lékařství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílové vědomosti získání základních vědomostí v oborech záchovné stomatologie, dětské stomatologie, orální a maxilofaciální chirurgie, protetické stomatologie a ortodoncie, osvojení vyšetření, orientace o příčinách, průběhu a léčbě onemocnění zubů a jejich možné náhrady, získání teoretických znalostí o komplikacích těchto onemocnění v rozsahu potřebném pro výkon povolání dentální hygienistky, znalost složení, indikace a zpracování materiálů používaných ve stomatologii, teoretická a praktická výuka ve fotodokumentaci v rámci oboru.

Sylabus

A. ZÁCHOVNÁ STOMATOLOGIEKariologie se zabývá mikroskopickou anatomií tvrdých zubních tkání, dále stanovení nálezu a diagnózy v rámci terapie zubního kazu, jeho profylaxe a základy invazivní terapie. Součástí náplně oboru jsou materiály pro zhotovení plastických výplní a rekonstrukce ztráty zubních korunek zhotovené ať již přímými nebo nepřímými technikami.B. DĚTSKÁ STOMATOLOGIE Pedostomatologie je obor zubního lékařství, který se zabývá diagnostikou a léčbou stomatologických onemocnění u dětí. Vysvětluje specifiku onemocnění kazem v dočasné dentici a etiopatogenezu onemocnění tvrdých zubních tkání a parodontu ve stálém chrupu u dětí. Učivo navazuje na poznatky ze všeobecné stomatologie, histologie a anatomie. Úvodní část výuky je zaměřena na vývoj zubu a chrupu jako celku a základy anatomie a fyziologie rostoucího stomatognátního systému.C. ÚVOD DO ORÁLNÍ A MAXILLOFACIÁLNÍ CHIRURGIE (OMFCH)1. Terminologie a přehled náplně specializačních oborů a podoborů OMFCH.2. Názvosloví základních výkonů v OMFCH.3. Obecné atributy OMFCH.4. Anestesie v OMFCH.D. PROTETICKÁ STOMATOLOGIEProtetická stomatologie se zabývá způsobem řešení defektů tkání stomatognátního systému, zejména chrupu. Navazuje na poznatky ostatních stomatologických disciplin, v preventivní oblasti zejména parodontologie. E. ORTODONCIEOrtodoncie se zabývá diagnostikou a léčbou dentálních a skeletálních anomálií orofaciálního systému, fyziologickým a patologickým vývojem orofaciálního systému a možnostmi prevence a profylaxe ortodontických vad. Jako obor má úzkou návaznost na dětskou stomatologii a parodontologii. Specifika ortodontických anomálií a jejich léčba vyžaduje modifikace hygienických programů a jejich individuální zpracování, znalost vzniku, progrese a komplikací zubního kazu a parodontopatií. Absolvent ovládá diagnostiku základních patologických stavů dutiny ústní u dítěte a dospělého a má základní znalosti o vývoji eugnátního chrupu. Podrobně ovládá hygienickou péči o pacienta s ortodontickou vadou chrupu a s ortodontickými aparáty snímacími i fixními.POZNÁMKA:Předmět "PARODONTOLOGIE A DENTÁLNÍ HYGIENA" se vyučuje samostatně ve 2. a 3. ročníku.

Literatura

Stejskalová, J. a kol.: Konzervační zubní lékařství, Galén, 2003 ISBN 80-7262-225-0Gojišová, E.: Kapitola 7.5 Prevence zubního kazu s. 129-133 v Prevence poruch zdraví dětí a mládeže: VI. Manuál prevence v lékařské praxi, 1. vyd. Praha: Fortuna 1998, ISBN 80-7071-118-3Gojišová, E.: Estetická stomatologie I., Praha, Grada Publ. 1997, 160 s., ISBN: 80-7169-191-7Gojišová, E.: Estetická stomatologie II., Praha, Grada Publ. 2000. 104 s. ISBN: 80-7169-748-6 Gojišová E. a kol.: Stomatologie, skripta, dotisk, Karolinum, Praha 2003 ISBN 80-7184-865-4Kamínek, M., Štefková,M.: Ortodoncie I, SPN 1987 (učební text LF UP)Kilián, J.: Úrazy zubů u dětí, Avicenum, Praha, 1985Komínek, J. a kol.: Dětská stomatologie, Avicenum, Praha, 1974Kilian, J. a kol.: Prevence ve stomatologii, 2. rozšířené vydání, Galen a Univerzita Karlova, Praha, 1999Merglová, V., Ivančáková, R.: Zubní kaz a jeho prevence v časném dětském věku, 1. vydání, ČSK a Havlíček Brain Team, Praha, 2009Toman, J., Halmoš, J.: Stomatologická chirurgie, Avicenum, Praha, 1984Mazánek, J., Urban, F. a kol.: Stomatologické repetitorium, Grada Publishing a.s. Praha, 2003, ISBN 80-7169-824-5Botticelli, A. T.: Dentální hygiena, teorie a praxe, Quintessenz, Praha , 2002.Koťová, M.: Snímací ortodontické přístroje, Grada Publishing, 1999Heintze, S. D., Jost-Brinkmann, P. D., Finke, Ch., Miethke, R. R.: Oral health for the orthodontic patient, Illinois: Quintessenz Publishing Co., 1999 Bartáková, V., Nátek, Š. a kol.: Vybrané kapitoly z dentoalveolární chirurgie, Karolinum, Praha, 2003Mazánek, J.: Traumatologie orofaciální oblasti, Grada Publishing, Praha, 1999Mazánek, J.: Nádory orofaciální oblasti, Victoria Publishing East Publishobg, 1997Pávek, V.: Stomatologické ošetřování dospělých kardiochirurgických pacientů, Bohemia, Praha 1997Sailer, F. H., Pajarola, G. F.: Oral Surgery for the General Dentist, Tyjeme, Stuttgart-New York, 1999Šimůnek, A. a kolektiv: Dentální implantologie, Nukleus, Hradec Králové, 2001Weber, T.: Memorix zubního lékařství - 3. vydání Grada, Praha, 2012. ISBN: 978-80-247-3519-1

Požadavky

ZS -zápočet - 80% docházky, odevzdání zadané práce, ústní pohovor z probrané látkyLS -zápočet - 80% docházky, odevzdání zadané práce             Zkouška -  ústní pohovor z probrané látky a doporučené literatury

Garant

doc. MUDr. Eva GojišováMUDr. Magdalena Koťová, Ph.D.