Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ERASMUS - Soudní lékařství (CERA5P0093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CERA5P0093 - ERASMUS - Soudní lékařství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu: Seznámit studenty s vědní disciplínou soudní lékařství, poskytnout jim ucelený soubor základních i nejnovějších poznatků z oboru soudního lékařství. Seznámení s příčinami a mechanismem smrti u osob zemřelých náhle nebo násilnou smrtí. Seznámení se základními medicínsko.právními otázkami, které jsou nezbytné pro vykonávání lékařské praxe. Seznámení se základními laboratorními vyšetřovacími metodami v soudním lékasřtví (sériologie, toxikologie.

Sylabus

I. téma Tupé pranění - pohmoždění, oděrky, podkožní krevní výrony, tržně zhmožděné rány. Vitální reakce. Poranění hlavy, hrudníku, břicha, páteře, pánve, končetin. Dopravní nehody. Pády z výše. II. téma Rány řezné, bodné sečné - vitální rekace. Diferenciální diagnosa: sebevražda, vražda náhoda. III. téma Střelná poranění - vstřel, výstřel, zástřel, známky vstřelu a výstřelu, střelný kanál. Elektrický proud. Účinek vysoké a nízké teploty. IV. téma Dušení - oběšení, rdoušení, škrcení, překrytí nosu a úst, vdechnutí cizích těles, smáčknutí trupu, utopení. V. téma Toxikologie - odběr materiálu na toxikologické vyšetření, průkaz jedů, návykové látky. Problematika alkoholu v dopravě. Otrava oxidem uhelnatým.

Literatura

Soudní lékařství, kolektiv autorů, Grada Publishing,a.s., Praha 1999 Tesař J.: Soudní lékařství, III. dopl. vydání, Avicenum, Praha 1985 Skripta: Štefan,J., Hladík, J., Adámek, T.: Soudní lékařství a zdřravotnicko-právní otázky - tištěná + elektronická verze

Požadavky

K udělení zápočtu ze soudního lékařství je nutná alespoň 100% účast na seminářích.V případě, že nebude dosaženo uvedené účasti, bude zápočet udělen na základě ústního přezkoušení, zejm. se zaměřením na základní vědomosti nezbytné k pozdějšímu vykonávání lékařské praxe - tj. vyplňování listu o prohlídce zemřelého, rozvoj posmrtných změn, určování doby smrti a charakteristika smrti přirozené a násilné včetně rozdílů mezi vraždou, sebevraždou a náhodným smrtelným úrazem, základní charakteristika jednotlivých poranění (tupá poranění, bodná, řezná, sečná, střelná), jednotlivé druhy dušení (oběšení, škrcení, rdoušení, utopení, traumatická asfyxie), termická poranění, otrava CO a otrava alkoholem, hodnocení stupně opilosti a interpretace pitevních nálezů a rozdíl mezi ublížením na zdraví a těžkou újmou na zdraví.  Na zkoušku se může přihlásit student, který má 100% účast na seminářích a nebo ústní přezkoušení pokud nesplnil 100% účast na seminářích. Studenti, kteří měli soudní lékařství v rámci ERASMU, musí mít povtrzení o účasti na seminářích ze soudního lékařství v rámci ERASMU. Zkouška probíhá ústní formou.  

Garant

MUDr. Jiří Hladík