Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ERASMUS - Modul oborů vnitřního lékařství - Vnitřní lékařství - II. (CERA6P0055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CERA6P0055 - ERASMUS - Modul oborů vnitřního lékařství - Vnitřní lékařství - II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je zopakování stěžejních témat vnitřního lékařství a praktické procvičení znalostí interní propedeutiky, diagnostiky a farmakoterapie při práci u lůžka nemocných. Součástí kurzu je i nácvik některých diagnosticko-terapeutických a ošetřovatelských výkonů a účast při vybraných diagnostických a invazivních výkonech.

Sylabus

Přehledný sylabus seminářů: 1. HematologieAnemie Leukemie Lymfomy a mnohočetný myelom Koagulopatie2. Revmatologie Revmatoidní artritida. Seronegativní artritidy. Systémové choroby pojiva3. Gastroenterologie Choroby jícnu Vředová choroba Malabsorpční syndrom a celiakie Nespecifické střevní záněty Nádory jater a podjaterní krajiny Nádory gastrointestinálního traktu Abdominální ultrasonografie4. Diabetologie, endokrinologie a výživa Diabetes mellitus 1. a 2.typu Akutní a chronické komplikace diabetu Tyreopatie Osteoporóza Hyperlipidemie a ateroskleróza Nutriční terapie. Parenterální a enterální výživa Sepse5. Nefrologie Vyšetřovací metody v nefrologii Hematurie, proteinurie, nefrotický syndrom Akutní, rychle progredující a chronické glomerulonefritidy Tubulointersticiální nefritidy Acutní a chronické selhání ledvin6. Hepatologie Ikterus, hepatitidy, cirhóza Akutní a chronické selhání jater7. Kardiologie a angiologie Hypertenze Plicní embolie Ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu Srdeční selhání Arytmie Srdeční vady Kardiopulmonální resuscitace Intervenční angiologiePozn.: V seminářích budou probrána jen stěžejní témata. Ostatní témata budou náplní samostudia, případně mohou být probrána v doplňkových seminářích.

Literatura

Anděl a kol.: Vnitřní lékařství díly II.- V. Klener a kol.: Vnitřní lékařstvíHarrison´s Principles of Internal Medicine (doplňková literatura)

Požadavky

ZÁPOČET:Zápočet bude udělen před částí vnitřní lékařství SRZ vedoucím výuky nebo vedoucím katedry a bude zaznamenán i do výkazu fakulty (SIS). K zápočtu přinese stu­dent potvrzený výkaz o absolvované výuce.Zápočet bude udělen při minimálně 80% účasti na seminářích a 100% potvrzení doved­nos­tí a praxe z nemocnice.Potvrzení o účasti na jednotlivých formách výuky bude zaznamenáváno do zvláštního archu pod­pisem a jmenovkou učitele.Nemoc je omluvena do 1 týdne vedoucím výuky, větší absence vedoucím KIO.STÁTNÍ RIGORÓZNÍ ZKOUŠKA - ČÁST VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ:SRZ - část vnitřní lékařství se bude skládat:a)   z praktické části - vyšetření nemocného a sestavení chorobopisu (přidělené exa­mi­ná­to­rům určí vedoucí výuky)b)   z písemného testu mnohočetného výběru (termín konání určí vedoucí výuky)c)   z ústní zkoušky (k ústní zkoušce je možné přistoupit pouze po absolvování testu i praktické části zkoušky). Otázky k ústní zkoušce jsou vyvěšeny na webových stránkách 3. LF UK. Ústní zkouška je komisionelní za přítomnosti examinátorů z 3. LF UK i dalších poz­va­ných odborníků z jiných lékařských fakult  či praxe.Přihlašování ke zkoušce:Student se přihlašuje elektronicky - do systému elektronického zápisu. Přihlašování k jednotlivým zkoušejícím není možné. Ke zkoušce je možné přistoupit se všemi splně­nými povinnostmi. Odhlašování ze zkoušky: Student se může odhlásit nejpozději 1 týden před termínem zkoušky v systému elektronického zápisu. Při odhlášení v době před zkouškou kratší než je týden je formou omluvy pouze potvrzení od lé­kaře. Pro ostatní vážné důvody je nutná omluva u vedoucího katedry.

Garant

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.prof. MUDr. Jiří Horák, CSc.prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc.