Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědecká metodologie (CHSMT4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHSMT4 - Vědecká metodologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout základní informace o způsobu vědecké práce, o předpokladech kvantitativního a kvalitativního výzkumu, a o specifických aspektech ošetřovatelského výzkumu.

Sylabus

Filosofický problém poznatelnosti a teorie poznání Východiska a zásady výzkumné práce (otázka fragmentarizace a generalizace) Metodologie klinického výzkumu, etické problémy, kontrola kvality, kazuistika, modelování Metody sociálního výzkumu - příprava projektu, volba metody a vzorku. Náhodný a kvótní výběr. Kvantitativní a kvalitativní metodologie. Problém objektivity a měření v sociálních vědách. Logické a interpretující přístupy. Problém operacionalizace, reliability, validity, reprezentativnosti Techniky získání dat - dotazník, anketa, rozhovor standardizovaný, polostandardizovaný volný, hloubkový, skupinový. Pozorování - standardizované, zúčastněné, nezúčastněné. Obsahová analýza. Sekundární analýza dat Zpracování dat (statistické a kvalitativní), interpretace závěrů. Využití počítačové techniky. Nejčastější chyby ve výzkumu. Základní statistické veličiny Zásady pro zpracování bakalářské práce, práce s literaturou - odkazy a citace, volba tématu a metody

Literatura

1. Bártlová, Tóthová, Sadílek: Výzkum a ošetřovatelství. NCONZO Brno, 20052. Disman, M.: Jak se vyrábí sociologická znalost. Karolinum, Praha 2000.3. Hendl J.: Úvod do kvalitativního výzkumu. Karolinum, Praha 1999.4. Bartlová S., Hnilicová H.: Vybrané metody a techniky výzkumu. Zjišťování spokojenosti pacientů. IDVPZ, Brno 2000.5. Povědomí o výzkumu v praxi sestry a porodní asistentky. Strategivké dokumenty MZČR 2000 (dostupné v knihovně 3. LF UK)

Požadavky

podmínkou udělení zápočtu je 80% účast na povinné výuce, v případě nižší účasti písemné zpracování témat cvičení, na kterých student/la chyběl/a)

Garant

Mgr. Václava Otcová