Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství - v chirurgii (CHSNC3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHSNC3 - Ošetřovatelství - v chirurgii, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu Chirurgické ošetřovatelství student:Získá představu o spektru diagnóz pacientů hospitalizovaných na oddělení jednotlivých chirurgických oborů.Popíše specifika ošetřovatelské péče u pacienta na těchto odděleních se zřetelem na perioperační péči.Aplikuje komplexní ošetřovatelskou péči metodou ošetřovatelského procesu. Identifikuje faktory podporující vznik onemocnění, zpracuje ošetřovatelskou anamnézu u pacienta s konkrétním onemocněním.Identifikuje základní ošetřovatelské diagnózy vyplývající z biopsychosociálních potřeb pacientů. Naplánuje vhodné ošetřovatelské intervence s ohledem na stanovené cíle péče. Získá dovednosti v realizaci specifických ošetřovatelských činnostíZná edukační programy na úpravu životního stylu pacienta po operaci.Zná specifika rehabilitační péče u pacientů po operaci

Sylabus

Ošetřovatelství v chirurgii (zdravotní vědy)- zimní semestr, 3. ročníkCHIRURGIEPřednášky : 1. Základní terminologie a principy operační léčby v dutině hrudní Chirurgie hrudníku a) úrazy hrudní stěny, zlomeniny žeber, kontuze plic, pneumothorax, hemothoraxm, hrudní drenáže b) onemocnění plic, základní typy hrudních operací se zaměřením na pooperační ošetřovatelství2. Základní terminologie a principy operační léčby v dutině břišní Chirurgie břicha - základní klinickém jednotky (kýly, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, konečník,játra, žlučník, pankreas, slezina 3. Základní terminologie a principy operační léčby v cévní chirurgii a endokrinochirurgiiZvláštnosti ošetřovatelské péče vztahující se k onemocnění prsní žlázy.NEUROCHIRURGIEKARDIOCHIRURGIEOšetřovatelství v chirurgii (zdravotní vědy)- letní semestr, 3. ročníkORTOPEDIE Ošetřovatelská péče vztahující se k vrozeným vadám, poraněním páteře a míchy, výhřezu meziobratlové ploténky, chirurgii končetin, úrazům končetin (poranění měkkých částí, šlach, zlomeninám, amputacím)POPÁLENINY Specifika ošetřovatelské péče vztahující se k problematice popálenin. UROLOGIE Ošetřovatelská péče v urologii. Terminologie, principy operační léčby, novinky v diagnostice a léčbě.

Literatura

Odborná literatura1. Vyhnánek, F., Brož, L., Počta, J., Strnad, J., Tvrdek, J.: Chirurgie I. Praha, Informatorium 2003.2. Vyhnánek, F., Fanta, J., Strnad, J., Tvrdek, M.: Chirurgie II. Praha, Informatorium 2003.3. Vyhnánek, F., Strnad, J., Urban, M.: Chirurgie III. Praha, Informatorium 2003.4. Valenta, J., Šebor, J., Matějka, J., Runt, V.: Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Karolinum, Praha 2004.5. Kozierová, Erbová, Olivierová: Ošetrovateľstvo 1., 2, Martin, Osveta 1995.6. Adams, B., Harold, C. E. : Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha, Grada Publishing 1999.7. Trachtová, E. a kol.: Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu, IDVZ Brno 19998. Juřeníková, Hůsková, Petrová, Tománková: Ošetřovatelství I-IV díl. Uherské Hradiště 1999.9. Ferko, A., Vobořil, Z., a kol.: Chirurgie v kostce. Grada, Praha, 200210. Šetina, M. a kol.: Kardiochirurgie. ZSF JU České Budějovice, 2005.11. Fráně, F. : Chirurgie pro studující ZSF JU, České Budějovice, 2004.12. http://www.chirwebcz8. Juřeníková, Hůsková, Petrová, Tománková: Ošetřovatelství I-IV díl. Uherské Hradiště 1999. 9. Ferko, A., Vobořil, Z., a kol.: Chirurgie v kostce. Grada, Praha, 2002 10. Šetina, M. a kol.: Kardiochirurgie. ZSF JU České Budějovice, 2005. 11. Fráně, F. : Chirurgie pro studující ZSF JU, České Budějovice, 2004. 12. http://www.chirwebcz

Požadavky

Chirurgie : Předpokladem k získání zápočtu je 80% účast na praktické části výuky.---Ortopedie : Kolokvium (tzv. podzápočet) je uděleno: 1. po absolvování 80 % v rozvrhu předepsané výuky, 2. v případě nesplnění této podmínky po absolvování náhradní individuální klinické stáže po předchozí domluvě s vedoucím učitelem kurzu.

Garant

doc. MUDr. Rodomil Kostka, CSc.