Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská teorie II. (CHSNT4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHSNT4 - Ošetřovatelská teorie II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu Po absolvování kurzu bude student: schopen vysvětlit vzájemný vztah mezi teorií a praxí v ošetřovatelství znát strukturu ošetřovatelských modelů schopen vysvětlit význam ošetřovatelských modelů pro ošetřovatelskou praxi schopen aplikovat vybraný ošetřovatelský model v ošetřovatelské péči

Sylabus

1. Úvod do předmětu. Co je teorie ošetřovatelství.Vymezení základních pojmů - teorie, model, koncepce, koncepční rámec 2. Charakteristika a struktura modelů 3. Biomedicínský model péče. 4. Model F. Nightingalové. Kniha o ošetřování nemocných. 5. Model Virginie Hendersonové. Základní principy ošetřovatelské péče. 6. Model M. Gordonové. NANDA, ICNP. 7. Teorie deficitu sebepéče D. Oremové. 8. Model transkulturní péče M. Leiningerové.

Literatura

1. Henderson, V.: Basic principles of nursing care. S. Kargel, Basel 1970. ( a související články v časopise Diagnóza v ošetřovatelství) 2. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R.: Ošetrovatelstvo 1.a 2.díl, Osveta, Martin 1995. 3. Meleis, A. I.: Theoretical nursing. Development and progress. Lippncott - Raven publishers, 1997. 4. Marriner - Tomey, A.: Nursing Teorists and TheirWork. TheC.V.Mosby Company, 1989. 5. Nightingalová, F.: Kniha o ošetřování nemocných. Překlad - Paulová. OTTO, Praha 1874. 6. Farkašová, D. a kol.: Ošetřovatelství - teória. Martin, Osveta 2001. 7. Pavlíková, S.: Modely ošetřovatelství v kostce. Praha, Grada Publishing 2006. ISBN 80-247-1211-3 8. Marečková, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha, Grada Publishing 2006. ISBN 80-247-1399-3.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: kartotéka prostudované literatury k tématům (30 položek) Požadavky ke zkoušce: 1. zápočet z teorie ošetřovatelství za letní semestr 2.ročníku 2. zápočet z teorie ošetřovatelství za zimní semestr 3.ročníku 3. Základní učebnicí je publikace Slavomíry Pavlíkové Modely ošetřovatelství v kostce, Praha, Grada 2006. 4. Pokud je v učebním plánu pro výuku vypsaná i další literatura, je povinností studentů si ji obstarat a prostudovat před praktikem.

Garant

PhDr. Hana Svobodová