Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa (CHSNY3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHSNY3 - Výživa, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.

Sylabus

Zásady správné výživy. Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...) Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny) Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. Metabolismus vody a elektrolytů Nutriční a hygienický význam vybraných potravin Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé) Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence Prevence alimentárních nákaz a intoxikací Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami Hodnocení nutričního stavu Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování

Literatura

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran4) Brodanová M., Anděl M.: Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran5) Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada Publishing, Praha, 2002, 487 stran6) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran7) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran8) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran 9) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 11) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran12) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 200513) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 200514) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran16) Vacek V: Alimentární infekce. Galén, Praha, 2002, 163 stran17) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, I. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 64 stran18) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, II. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 51 stran

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.