Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická anatomie a fyziologie (CHSPF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHSPF2 - Patologická anatomie a fyziologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty chápat děje, které během nemoci probíhají v organismu, aby dokázali vysvětlit a případně předjímat vzniklé příznaky a změny tkání, aby chápali terapeutické pochody a byli připraveni na případné komplikace.

Sylabus

Patologická anatomieI. Nemoc, smrt, regresivní a metabolické změny.II. ZánětIII. OnkopatologieIV. Obecné projevy oběhové nedostatečnosti na srdci V. Příčiny oběhového selháníVI. Nemoci dýchacího ústrojíVII. Nemoci trávicího ústrojíVIII.Nemoci ledvin a vývodných cest močovýchIX. Patologie ženského genitálu. Patologie mammy.X. Patologie mužského genitálu- penis, varlata, prostataPatologická fyziologie1) Význam patologické fyziologie. Zdraví, nemoc,etiologie, patogeneze. Zánět, stres.2) Patofyziologie tělesných tekutin, otoky3) Význam iontů, acidobazická rovnováha a její poruchy4) Patofyziologie ledvin, renální syndromy, renální selhávání5) Poruchy nervového systému 6) Poruchy funkce trávicího systému7) Poruchy metabolismu živin, obezita, hladovění8) Kardiovaskulární systém9) Respirační systém10) Endokrinní systém

Literatura

Rokyta R. a kol.: Fyziologie, Praha 2008 K. Kaňková a spol.: Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy, Brno 2003F. Paleček a kol.: Patofyziologie dýchání a ledvin, Praha 1994F. Fakan: Přehled patologie pro bakalářské zdravotnické obory, Praha 2005J. Bártová: Patologie pro bakaláře, Praha 2004J.Mačák,J. Mačáková: patologie, Praha 2004J. Stříteský: Patologie, Olomouc2001I.Dylevský: Somatologie, Olomouc 2000P. Miřejovský, B. Bednář: Obecná patologie, Praha 1997C. Povýšil a spol.: Speciální patologie, Praha (díl I. až III.)J.Mačák: Obecná patologie, Olomouc 2002C.Povýšil a spol.: Speciální patologie, Galén 2007

Požadavky

Zápočet a zkouška:Zápočet z patologické fyziologie se uděluje za odvahu přijít ke zkoušce, zapisuje se společně se zápisem zkoušky. Zkouška probíhá formou dvou MCQ testů: z patologie a patologické fyziologie. Každý test má 30 otázek s nabídkou čtyř odpovědí, z nichž jedna je správná. Kriteriem pro složení zkoušky je 60% správných odpovědí.

Garant

MUDr. Lidmila KoldováMUDr. Klára Bernášková, CSc.prof. MUDr. Václav Mandys, CSc.