Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk - komunikace s pacientem (CMCLXX23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMCLXX23 - Český jazyk - komunikace s pacientem, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí odebrat celkovou anamnézu u česky mluvících pacientů a to strukturovaným a logickým způsobem u různých typů onemocnění. Je schopen klást otázky srozumitelně a porozumět podstatě pacientova sdělení.

Sylabus

Nejběžnější subjektivní symptomyZákladní chorobyÚrazy, nehody a typy poraněníInstrukce a pokyny při vyšetřování pacientaRodinná anamnézaOsobní, sociální a pracovní anamnézaOtázky týkající se typu bolesti, způsobu vyzařování a ovlivňujících faktorů.Anamnéza chorob kardiovaskulárníchAnamnéza chorob dýchacího ústrojíAnamnéza chorob vylučovacího ústrojíAnamnéza chorob zažívacího traktuAnamnéza krevních chorobAnamnéza revmatických onemocněníAnamnéza endokrinologickáAnamnéza ženských onemocněníAnamnéza neurologických onemocněníAnamnéza ORL onemocněníAnamnéza očních chorob

Literatura

1. Čermáková, I.: Talking Medicine (Czech for Medical Students), Karolinum 2012 2. Czech for Medical Students - interactive study material on the website of the Third Faculty of Medicine, Department of Foreign Languages or CD ROM: Čeština pro mediky, Fenomen, Praha, 2003

Požadavky

Požadavky na zápočty:povinná účast na praktikách (min. 80%);zápočet za zimní semestr - 2 průběžné písemné testy (mid-term, final) s maximálním počtem bodů 35 resp. 50. V průběhu semestru 2 krátké pětiminutové motivační testy každý v hodnotě 5 bodů. Jedenkrát za semestr se student musí zúčastnit návštěvy nemocnice, odebrat anamnézu a následně ji prezentovat  při praktiku - 5 bodů.Student, který daným požadavkům (včetně účasti na výuce a návštěvy nemocnice) nevyhověl, píše zápočtový test nejdříve v 15. výukovém týdnu (požadovaná úspěšnost 70%, možnost konat test nejvýše 3x).zápočet za letní semestr - 2 průběžné písemné testy (mid-term, final) s maximálním počtem bodů 35 resp. 50. V průběhu semestru 2 krátké pětiminutové motivační testy každý v hodnotě 5 bodů. Jedenkrát za semestr se student musí zúčastnit návštěvy nemocnice, odebrat anamnézu a následně ji prezentovat  při praktiku - 5 bodů.Student, který daným požadavkům (včetně účasti na výuce a návštěvy nemocnice) nevyhověl, píše zápočtový test nejdříve v 15. výukovém týdnu (požadovaná úspěšnost 70%, možnost konat test nejvýše 3x).Závěrečná zkouška má ústní formu dialogu studenta s pacientem. Student odebírá anamnézu zaměřenou na tematické okruhy probrané v zimním i letním semestru třetího ročníku (viz sylabus). Součástí ústní zkoušky je také analýza krátkého českého textu (kazuistiky) a testování porozumění odborné terminologii a frazeologii z probraných tematických okruhů.Termíny zápočtového testu a ústní zkoušky jsou zveřejněny v aplikaci "Termíny zkoušek - přihlašování" 

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.