Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GIT a břišní potíže (IIC) - radiodiagnostická klinika (CMCP064RA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMCP064RA - GIT a břišní potíže (IIC) - radiodiagnostická klinika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače s technikami rtg nativního a kontrastního vyšetření při onemocněních zažívacího traktu, s indikacemi těchto metod a typickými rtg obrazy základní patologie.

Sylabus

Prostý snímek břicha - indikace, provedení, interpretace (střevní neprůchodnost, perforace zažívací trubice, cizí tělesa v zažívacím traktu).Skiaskopicko-skiagrafická kontrastní vyšetření trávicí trubice - indikace, příprava acienta, provedení, interpretace základní patologie.Rtg vyšetření jícnu, žaludku a duodena, hypotonická duodenografie, střevní pasáž, enteroklýsa, irrigoskopie).Význam CT pro vyšetření zažívací trubice.

Literatura

J.Nekula, M.Heřman, J.Vomáčka, M.Köcher: Radiologie. Universita Palackého v Olomouci, 2001,s.74-94, ISBN: 80-244-0259-9J.Neuwirth: Kompedium diagnostického zobrazování. Triton Praha, 1998, 835 s, ISBN: 80-85875-86-1

Garant

doc. MUDr. Václav Janík, CSc.doc. MUDr. Jan Šprindrich, CSc.