Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIC - 13. Senzorické poruchy (CMCP1334)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMCP1334 - IIC - 13. Senzorické poruchy, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

je přiblížit studentům zejména problematiku sluchových rovnovážných a očních poruch. Tato onemocnění jsou v současné době, bohužel, integrální součástí tzv. civilizačních chorob. Proto při výuce této problematiky klademe zásadní důraz nejen na jejich léčbu, ale především prevenci, odstraňování špatných návyků atd.Seznámit studenty s přehledem postižení smyslového orgánu: oko

Sylabus

Ucho - klinická anatomie, patofyziologievyšetřovací metody sluchového rovnovážného ústrojíaudiometrie tónová, slovní, objektivní, otoakustické emise vyšetření rovnováhy - ENG, TETRAX - počítačová posturografieChoroby uchazevníhostředního - sanační a rekonstrukční středoušní operacevnitřního - náhlá nedoslýchavost, Menierova choroba, tinnitusSpeciální oční anatomie očnice, histologie, patologie, fyziologie a farmakoterapie oka.Nejběžnější oční problematika (diagnostika a léčba): červené oko, onemocnění čočky a katarakta, problematika glaukomu, dětská oftalmologie a uveitidy, makulární degenerace, traumatologie, neurooftalmologie, refrakční vady a záněty oka. Etické problémy zrakově postižených. Oční banka.

Literatura

Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi (Aleš Hahn a kolektiv)Kolín,J.: Oční lékařství, Kuchynka,P. a kol.: Oční lékařství, Grada Publishing, Praha 2007:Rozsíval,P. a kol.. Oční lékařství, Galén Karolinum 2006 Řehák,S. a kol.: Oční lékařství. Avicenum Praha 1980

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Složení písemného testu - 70% bodů 2. Prezence - povolená 1 absence z praktických cvičení3. V případě absence z důvodu nemoci či zahraniční stáže - možná náhrada s ostatními stud.kruhy,či po individuál.dohodě s pedagogy pouze ve výjimečných případech v náhradních termínech, které budou zveřejněny v průběhu semestru u sekretářky, na nástěnce před posluchárnou ORL kliniky.

Garant

doc. MUDr. Aleš Hahn, CSc.prof. MUDr. Pavel Kuchynka, CSc.