Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIC - 18. Etické problémy současné medicíny (lékařská etika) (CMCP1834)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMCP1834 - IIC - 18. Etické problémy současné medicíny (lékařská etika), 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V přednáškách vedených přednosty klinik či experty v daných oborech se posluchači seznámí s konkrétními velmi specifickými problémy, které současné zdravotnictví v České republice přináší. Jedná se přitom o problémy a situace, se kterými se medici ve své budoucí praxi setkají. V seminářích jsou pak jednotlivé kazuistiky či problematické okruhy v diskursu dále řešeny či rozebírány. Předmět staví na obecně filosofických základech lékařské etiky z ročníku prvého a ze seznámení se s problematickými okruhy lékařské etiky ročníku druhého.

Sylabus

V letním semestru třetího ročníku jsou plánovány čtyři přednášky a osm seminářů. Témata přednášek jsou tyto:1. Informovaný souhlas. Princip autonomie. Paternalismus a partnerství. Práva pacientů, odpovědnost lékařů.2. Smrt a filosofické myšlení. Kritéria smrti. Odběr orgánů mrtvým za účelem transplantace,  opting-out,  opting-in, required request a routine salvaging.3. Etika a AIDS. Současná situace v USA, subsaharské Africe a v ČR. Přechod z opting-in na opting-out.4. Etické otázky týkající se infekčního onemocnění a epidemiologie.Témata seminářů jsou tato:1. Lidské tělo - proměny vnímání lidského těla (anatomie a výtvarné umění). Lidské tělo - prožívání vlastní tělesnosti; nahota a znetvoření2. Bolest, utrpení. Hledání smyslu.3. Smrt a umírání. Smrtelné tělo; obrazy konečnosti a zániku v kultuře. Hledání nekonečnosti.4. Spiritualita umírajících pacientů. Péče o staré nemocné. Intenzivní péče a konec života.5. Problematika hospicového hnutí. Paliativní medicína. Pacient jako bio-psycho-socio-spirituální bytost.6. Advance Directives, living will, Health care proxy. DNR. Substitute decision making, Best interest. Problematika dysthanázie. Pacient v PVS, "killing" a "letting die7. Sdělování pravdy (zvl. onkologickým pacientům). "Desatero zásad" při sdělování onkologické diagnózy. Důvěra mezi lékařem a pacientem.  Co všechno nemocný musí (smí, má) vědět?8. Zbytečnost léčby. Futilní léčba. Přechod z léčby kurativní na léčbu paliativní. Řádné a mimořádné prostředky (patřičné a nepatřičné). Dobro lékaře a dobro pacienta.

Literatura

Arno Anzenbacher: Úvod do etikyArno Anzenbacher: Úvod do filosofieStörig: Malé dějiny filosofieC.G.Jung: Výbor z díla II.: Archetypy a nevědomíC.G. Jung: Výbor z díla V.: Odpověď na JóbaJan Sokol: Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003Erazim Kohák: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000Erazim Kohák: Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Ježek 1999Erazim Kohák: Svoboda, svědomí, soužití. Sociologické nakladatelství 2004Eric Casell: The Nature of Suffering and the Goals of Medicine. Oxford University Press 2003Byron Good: Medicine, Rationality and Experience. Cambridge University Press 1993Alfred I. Tauber: Confession of a Medicine Man. The MIT Press 2000Lydie Fialová, Martin Špaček, Petr Kouba (Eds.): Medicína v kontextu západního myšlení. Galén/Karolinum (vyjde v průběhu letního semestru)Marta Munzarová: Zdravotnická etika od A do ZMarta Munzarová: Lékařský výzkum a etikaE.Kübbel-Rossová: O smrti a umíráníH. Haškovcová: Lékařská etikaM. Svatošová: Hospic a umění doprovázetJoseph Gaardner: Jako v zrcadle, jen v hádanceMarta Munzarová: Euthanasie, nebo paliativní péče?A. van Gennep: Přechodové rituályViktor E. Frankl: A přesto říci životu ano, Lékařská péče o dušiHarold Kushner: Když se zlé věci stávají dobrým lidemKniha Job (Bible)Miroslav Petříček: Úvod do současné filosofieMichel Foucault: Psychologie a duševní nemoc, Dějiny šílenstvíMircea Eliade: Profánní a posvátnéJoanne Greenbergová: Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.