Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IE - Biostatistika (CMEDBS12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMEDBS12 - IE - Biostatistika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na seznámeni studentů s principy použití matematicko-statistických metod v medicíně. Vysvětluje principy statistické indukce, základní statistické metody a interpretací výsledků statistických analýz běžně používaných v lékařské literatuře.

Sylabus

Sylabus předmětu BIOSTATISTIKA pro třetí semestr 3.LF UKPřednášky 0Semináře 10 hod.Praktická cvičení 10 hod. Co je to statistika, význam statistiky ve zdravotnictví, popisná a induktivní statistika. Základní principy používané v matematické statistice, základní soubor a výběr. Typy veličin analyzovaných prostředky matematické statistiky. Co je rozložení veličin a jeho různé typy. Základní popisné charakteristiky. Bodové i intervalové odhady. Testování hypotéz. Principy statistických testů a jejich interpretace. Základní statistické modely porovnání průměrů. Neparametrické testy. regresní analýza, korelace, základy analýzy kontingenčních tabulek. Zmínka o dalších statistických modelech: mnohorozměrná analýza. Kontingenční tabulky a nástroje jejich analýzy - chi-kvadrát, Fisherův , McNemarův a M-H test. Základní typy studií používané v epidemiologii a jejich matematický model. křížový poměr, relativní riziko a další charakteristiky v průřezové, kohortové a 'případ-kontrola' studii, omezená použitelnost jednotlivých charakteristik. Matematické aspekty plánování studií, representativnost výběru. Rušivé faktory a jejich kontrola (vyloučení rušivých vlivů). Stratifikace a standardizace pro správnou interpretaci získaných výsledků. Hodnocení diagnostických, screeningových testů (sensitivita a specificita). Základní informace o dalších používaných metodách (např. logaritmicko-lineární modely, logistická regrese, analýza přežití). Seznámení s možnostmi statistických analýz v MS Office a s volně šiřitelnými systémy pro analýzu dat EpiInfo. Praktické příklady použití těchto programů pro statistickou analýzu.Diskuse o vybraných článcích z oblasti lékařských publikací a o problémech spojených s interpretací statistických výpočtů.

Literatura

B.Procházka: Biostatistika pro lékaře - principy základních metod a jejich interpretace. Karolinum, Praha 1999. Doplňkové literatura:J.Hendl: Přehled statistických metod zpracování dat. Portál, Praha 2004 J.Zvárová: Základy statistiky pro biomedicínské obory. Karolinum, Praha 1998. V.Bencko, K.Hrach, M.Malý, P.Pikhart, J.Reissigová, Š.Svačina, M.Tomečková, J.Zvárová: Statistické metody v epidemiologii. Karolinum, Praha 2003.

Garant

RNDr. Bohumír Procházka, CSc.RNDr. Marek Malý, CSc.