Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIB - Gynekologie (CMPRGN23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMPRGN23 - IIB - Gynekologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem gynekologické propedeutiky je seznámit se se základy gynekologie - anatomie pohlavních orgánů, fyziologie menstruačního cyklu a oplození,  základní vyšetřovací metody (laboratorní i zobrazovací) v gynekologii a porodnictví.

Sylabus

1) Základy gynekologického vyšetření - gynekologické i porodnické vyšetření, praktické ukázky a procvičení na fantomu.2) Anatomie pohlavních orgánů - vnitřní a zevní rodidla, základy topografické anatomie malé pánve.3) Fyziologie menstruačního cyklu - hypothalamo-hypofyzární osa, menstruační cyklus a jeho změny v průběhu života ženy (menarche, gravidita, menopauza...).4) Základní vyšetřovací metody v gynekologii a porodnictví - laboratorní a zobrazovací metody.

Literatura

J. Kobilková et al.: Základy gynekologie a porodnictví

Požadavky

80% účast na výuce. Pokud student ze závažných důvodů nesplní stanovený počet hodin, domluví si s příslušným vyučujícím  formu náhradní výuky.Zápočty budou zapisovány současně do SIS a indexů  bezprostředně po ukončení blokové výuky (např. poslední den výuky), proto je nutné index přinést s sebou.

Garant

MUDr. Jiří PopelkaMUDr. Petr Křepelka