Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIB - Psychiatrie (CMPRPS23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMPRPS23 - IIB - Psychiatrie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

absolventi kurzu zvládnou: 1) komunikaci s duševně nemocným; 2) sestaví ústní i písemnou zprávu o přítomném stavu psychickém (kompletní psychiatrické vyšetření s důrazem na status praesens psychicus)

Sylabus

Teoretická část (celkem 7 hodin) je rozdělena na dvě části: 1) komunikační dovednosti ve specifických situacích (pacient neklidný, delirující, dementní, intoxikovaný, psychotický, úzkostný); a 2) klinické psychiatrické vyšetření: první dojem, anamnéza rodinná osobní, sociální, psychiatrická, nynější onemocnění, status praesens psychicus, závěr syndromologický, plán diagnostický a terapeutický. V praktické části (celkem 7 hodin) studenti samostatně vyšetřují pacienta, očekává se především schopnost klást otázky relevantní s cílem vyšetřit přítomný stav psychický. Samostatně studují dokumentaci, poté sami zapisují psychiatrické vyšetření.

Literatura

? Psychiatrie/ Cyril Höschl, Jan Libiger, Jaromír Švestka (eds.) - 2. vyd. - Praha: Tigis, 2004. ? Kaplan and Sadock?s Synopsis of Psychiatry / B. J. Sadock, H. I. Kaplan. - 8th ed. - Baltimore: Williams & Wilkins, 1998.? Psychiatrie pro praktické lékaře / Cyril Höschl. - 1. vyd. - Jinočany: H & H, 1996. ? Psychiatrie: učebnice pro vyšší zdravotnické školy / Cyril Höschl a kol. - 1. vyd. - Praha: Scientia Medica, 1997.? Kaplan and Sadock?s Synopsis of Psychiatry / B. J. Sadock, H. I. Kaplan. - 8th ed. - Baltimore: Williams & Wilkins, 1998.? Psychiatrie pro praktické lékaře / Cyril Höschl. - 1. vyd. - Jinočany: H & H, 1996. ? Psychiatrie: učebnice pro vyšší zdravotnické školy / Cyril Höschl a kol. - 1. vyd. - Praha: Scientia Medica, 1997.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Studenti jsou s podmínkami zápočtu seznámeni první den kurzu, kromě toho jsou umístěny na http://www.pcp.lf3.cuni.cz/vyuka/. Očekává se 80% účast na praktické části výuky, což při 14 povinných výukových hodinách činí přibližně 11 hodin. Pokud studenti ze závažných důvodů nesplní povinnou účast, je nahrazování možné za předpokladu, že se absentující student včas (tedy obratem, případně ihned po ukončení kurzu) ohlásí e-mailem vedoucí kurzu motlova@pcp.lf3.-cuni.cz a v kopii sekretářce jarosova@pcp.lf3.cuni.cz. Zameškanou výuku student nahradí 1) během následujícího výukového bloku, s tím, že si předem ověří, zda se učí téma, na kterém chyběl; 2) pokud toto není možné, dohodne se s vedoucí kurzu na dalším postupu (kontakt: motlova@pcp.lf3.cuni.cz); Tímto dalším postupem se rozumí 1) účast na prvním výukovém dni kurzu Poruchy psychiky, kdy se probírají relevantní psychopatologická témata; nebo 2) student po předchozí dohodě provede samostatně vyšetření pacienta.

Garant

prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, Ph.D.