Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIB - Vnitřní lékařství (CMPRVL23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMPRVL23 - IIB - Vnitřní lékařství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu: je úvod do kliniky a to v interně,chirurgii (zimní semestr) a v pediatrii,psychiatrii,gynekologii,ORL,neurologii,očním lékařství,dermatologii a stomatologii (letní semestr).

Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a stáží na lůžkových odděleních 1.,2.a 3..interní kliniky. Metody výuky: jsou praktika,semináře,přednášky Kompletní interní vyšetření Odebírání anamnézy interních chorob Subjektivní příznaky chorob systémů: kardiovaskulárního,respiračního,GIT,nefrologie, chorob pohybového ústrojí,poruch metabolismu, poruch vnitřního prostředí,intoxikací atd Objektivní příznaky interních chorob Hodnocení stavu vědomí,mentálního stavu Technika fyzikálního vyšetření pohled,poklep,pohmat,poslech vyšetření kůže,hlavy,krku,šíje vyšetření hrudníku: plíce vyšetření hrudníku: srdce vyšetření břicha vyšetření končetin,páteře,genitálu vyšetření periferních cév Pomocné vyšetřovací metody ve vnitřním lékařství EKG,RTG metody, laboratorní vyšetření (biochemie,hematologie,mikrobiologie atd): zobrazovací metody neinvazivní a invazivní Výuka končí zkouškou,která má část praktickou (vyšetření interního pacienta,sepsání chorobopisu a vyzkoušení z fyzikálního vyšetření) a část ústní: Probíhá na konci letního semestru ?otázky jsou z vnitřního lékařství a chirurgické propedeutiky-komise se skládá z docenta (profesora) vnitřního lékařství a docenta(profesora) chirurgie.

Literatura

Chrobák L.:Propedeutika vnitřního lékařství Praha Grada 1997 Třeška Vladislav: Propedeutika vybraných klinických oborů Grada 2003

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Podmínkou zápočtu je 80% prezence při praktikách. Při praktické zkoušce student odebere kompletní anamnézu a provede fyzikální vyšetření pacienta se závěrem a orientačním návrhem dalších vyšetření. Tento svůj nález zapíše do příjmového chorobopisu, který vyučující podepíše s datem a známkou za praktickou zkoušku. Tento dokument student přinese k teoretické zkoušce v letním semestru. Zároveň vyučující zapíše do prezenčního listu praktickou zkoušku. Ta může začít od posledního výukového týdne a pak po dohodě s učiteli celé zkouškové období.Do indexu a SIS zapisuje zápočet doc. Málková (denně do 11 hod).

Garant

doc. MUDr. Jana Málková, CSc.MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D.