Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská terminologie - latina (CMTLXX21L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMTLXX21L - Lékařská terminologie - latina, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se strukturou lékařského latinského / řeckého termínu, naučí se analyzovat termín po stránce gramatické, slovotvorné, případně etymologické a následně termíny funkčně používat. Student tak bude lékařský termín chápat v širších jazykových i věcných souvislostech.

Sylabus

Letní semestr:Sylabus-receptura,-slovesa (medicínsky relevantní tvary),-latinské a řecké číslovky,-latinská diagnóza,-gramatické tvary řeckého původu,-specifika klinické a patologické lékařské terminologie - charakteristika kompozit,-řecká slovní zásoba (adjektiva, substantiva),-předpony, přípony. 

Literatura

Vejražka, M., Svobodová, D.: Terminologiae medicae ianua. Praha, Academia 2002Veselá, A.: Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty. Praha, Karolinum 2003Kábrt, J., Chlumská, E.: Lékařská terminologie. Praha, Avicenum 1972Svobodová, D.: Terminologiae medicae vestibulum. Praha, Karolinum 1999Kábrt, J., Kábrt, J.: Lexicon medicum. Praha, Galén 1995

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu za letní semestr:Základním předpokladem pro udělení letního zápočtu je splnění zápočtu za zimní semestr.Letní zápočet je udělen na základě zvládnutí dvou (ze tří) průběžných testů, minimum z každého testu přitom 70%, tzn. je možno jeden ze tří testů vynechat nebo zaznamenat jeden neúspěšný výsledek (pod 70%), zároveň je třeba splnit minimální docházku (max. 2 absence); v případě nesplnění podmínek (napsané dva testy, každý z nich na 70%, povolené absence) je podmínkou zápočtu souhrnný zápočtový test (úspěšnost 70%, možno konat nejvýše 3x).Po úspěšném složení letního zápočtu skládá student zkoušku, která má písemnou a ústní část a je pro všechny studenty povinná. Písemná část zkoušky v podobě testu musí být absolvována alespoň se 70% úspěšností, pak student postupuje k ústní části. Zkoušku je možno skládat ve třech zkouškových termínech (řádný a dva opravné), třetí termín probíhá formou komisionální zkoušky. 

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.