Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurobehaviorální vědy (CNBEXX25R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNBEXX25R - Neurobehaviorální vědy, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolventi kurzu dovedou 1) samostatně vyšetřit pacienta s duševní poruchou; 2) zapsat psychiatrické vyšetření, provést diferenciálně diagnostickou rozvahu a plán vyšetření a terapie; 3) rozpoznat a navrhnout léčbu vybraných potenciálně život ohrožujících stavů v psychiatrii (e.g. suicidium).

Sylabus

Psychózy: farmakoterapie akutních stavů, psychotického neklidu, iatrogenních komplikací (extrapyramidový syndrom polékový, maligní neuroleptický syndrom); suportivní psychoterapie a psychosociální intervence s důrazem na psychoedukaci cílenou na dlouhodobou compliance pacienta.Afektivní poruchy: farmakoterapie akutních stavů, elektrokonvulzivní terapie, kognitivně-behaviorální terapie; zvládnutí suicidální krize.Úzkostné poruchy: farmakoterapie a psychoterapie akutních stavů, základní principy behaviorální terapie úzkostných poruch.Semináře:Terapie psychózTerapie afektivních poruchTerapie úzkostných poruchPsychoterapieTerapie život ohrožujících stavů v psychiatriiTerapie organických poruchTerapie v pedopsychiatriiTerapie stavů vyvolaných návykovými látkamiOrganizace psychiatrické péče Psychologické vyšetření

Literatura

? Psychiatrie/ Cyril Höschl, Jan Libiger, Jaromír Švestka (eds.) - 2. vyd. - Praha: Tigis, 2004. ? Kaplan and Sadock?s Synopsis of Psychiatry / B. J. Sadock, H. I. Kaplan. - 8th ed. - Baltimore: Williams & Wilkins, 1998.? Psychiatrie pro praktické lékaře / Cyril Höschl. - 1. vyd. - Jinočany: H & H, 1996. ? Psychiatrie: učebnice pro vyšší zdravotnické školy / Cyril Höschl a kol. - 1. vyd. - Praha: Scientia Medica, 1997.? Kaplan and Sadock?s Synopsis of Psychiatry / B. J. Sadock, H. I. Kaplan. - 8th ed. - Baltimore: Williams & Wilkins, 1998.? Psychiatrie pro praktické lékaře / Cyril Höschl. - 1. vyd. - Jinočany: H & H, 1996. ? Psychiatrie: učebnice pro vyšší zdravotnické školy / Cyril Höschl a kol. - 1. vyd. - Praha: Scientia Medica, 1997.

Požadavky

Podmínky zápočtuInformace o organizaci výuky a podmínce zápočtu získávají studenti první den kurzu; podmínky jsou současně umístěny na http://www.pcp.lf3.cuni.cz/vyuka. Požaduje se 80% účast na výuce a kompletní psychiatrické vyšetření, které je zároveň praktickou částí části státní rigorózní zkoušky z neurověd. Studenti, kteří se ze závažných důvodů nemohou výuky zúčastnit, a nedosáhnou požadované 80% účasti, kontaktují obratem e-mailem vedoucí výuky, motlova@pcp.lf3.cuni.cz, v kopii sekretářku kliniky jarosova@pcp.lf3.cuni.cz; studenti zároveň průběžně sledují informace na http://www.pcp.lf3.cuni.cz/vyuka, kde rovněž případně najdou informace o možnostech náhrady. Náhrada probíhá formou stáže na oddělení po dohodě s vedoucí výuky. -------------------------------------------------------------------Státní rigorózní zkouška - dílčí část z neurobehaviorálních věd

Garant

prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.Mgr. Katarína Durecová