Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ID - Základy humanitních věd (filozofie, sociologie) I. (CNPAHV41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNPAHV41 - ID - Základy humanitních věd (filozofie, sociologie) I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je studentům poskytnout základní rozhled ve filosofii a sociologii, včetně stručného úvodu do dějin medicíny a do medicínského práva.

Sylabus

V letním semestru prvního ročníku je plánováno celkem pět přednášek a osm seminářů.Témata přednášek jsou:1. Úvod do filosofického myšlení. Filosofie a přírodní vědy, přírodní vědy a etika.2.Úvod do etiky. Etika, morálka, mrav. Deskriptivní a normativní etika.3.Kodexy a přísahy. Hippokratova přísaha a hippokratovská tradice. Principy moderní lékařské etiky. Ženevská deklarace.4.Úmluva o lidských právech a biomedicíně (Oviedo 1997).5.Norimberský kodex a Helsinská deklarace. Etický kodex ČLK. Témata seminářů:1. Úvodní myšlenky. Etika, morálka, mrav, svědomí. Bioetika: teorie a metody. Deskriptivní a normativní bioetika.2. Základní etické teorie - stručný přehled. Hedonismus. Utilitarismus. Deontologie. Etika ctností.3. Problém osoby. Lidská bytost a lidská osoba. Empirický funkcionalismus a ontologický personalismus.4. Počátek života. Status embrya. Embryologie a etika.5. Status zvířete. Zvíře mezi věcí a osobou. Etické základy práce s pokusnými zvířaty. Zásada "3R".6. Embryonální kmenové buňky. Legislativa v Evropě.7. Hodnota života a kvalita života. Prožívání tělesnosti v každodenním životě. Tělo jako předobraz kultury - antropologické struktury imaginace, řeči, myšlení, vnímání prostoru a času v souvislostech s  vnímáním těla. Symbolika lidského těla.8. Tělo, duše,  charakter.  Co dělá člověka člověkem?

Literatura

Arno Anzenbacher: Úvod do etikyArno Anzenbacher: Úvod do filosofieStörig: Malé dějiny filosofieC.G.Jung: Výbor z díla II.: Archetypy a nevědomíC.G. Jung: Výbor z díla V.: Odpověď na JóbaJan Sokol: Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003Erazim Kohák: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000Erazim Kohák: Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Ježek 1999Erazim Kohák: Svoboda, svědomí, soužití. Sociologické nakladatelství 2004Eric Casell: The Nature of Suffering and the Goals of Medicine. Oxford University Press 2003Byron Good: Medicine, Rationality and Experience. Cambridge University Press 1993Alfred I. Tauber: Confession of a Medicine Man. The MIT Press 2000Lydie Fialová, Martin Špaček, Petr Kouba (Eds.): Medicína v kontextu západního myšlení. Galén/Karolinum (vyjde v průběhu letního semestru)Marta Munzarová: Zdravotnická etika od A do ZMarta Munzarová: Lékařský výzkum a etikaE.Kübbel-Rossová: O smrti a umíráníH. Haškovcová: Lékařská etikaM. Svatošová: Hospic a umění doprovázetJoseph Gaardner: Jako v zrcadle, jen v hádanceMarta Munzarová: Euthanasie, nebo paliativní péče?

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.Mgr. Petra Sedlářová