Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ID - Základy humanitních věd (filozofie, sociologie) II. (CNPAHV42)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNPAHV42 - ID - Základy humanitních věd (filozofie, sociologie) II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je dále prohloubit znalosti historie medicíny a medicínského práva. Na přednášky týkající se úvodu do filosofie nyní navazují přednášky zabývající se úvodu do etiky. Cílem seminářů je naučit studenty rozebírat jednotlivých etických kasuistik ústící ve vlastní rozmyšlené stanovisko zajištěné argumentačně.

Sylabus

V letním semestru jsou plánovány čtyři přednášky a dva semináře.Témata přednášek jsou:1. Úvod do filosofického myšlení II. Svědomí. Svoboda.2. Základní etické teorie významné pro lékařskou etiku, zvl. utilitarismus a deontologie. Empirismus. Příspěvek sociobiologie a evoluční psychologie. Současná situace. "Ztráta ctnosti".3. Čtyři principy lékařské etiky. Princip dvojího účinku. Konflikty mezi principy.4. Farmakoetika. Témata seminářů jsou:1. Reprodukční a terapeutické klonování.  Legislativa v Evropě. Zdůvodnění této legislativy. Právo dítěte na "open future".2. Konflikty mezi principy lékařské etiky.  

Literatura

Arno Anzenbacher: Úvod do etikyArno Anzenbacher: Úvod do filosofieStörig: Malé dějiny filosofieC.G.Jung: Výbor z díla II.: Archetypy a nevědomíC.G. Jung: Výbor z díla V.: Odpověď na Jóba Jan Sokol: Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003 Erazim Kohák: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000 Erazim Kohák: Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Ježek 1999 Erazim Kohák: Svoboda, svědomí, soužití. Sociologické nakladatelství 2004 Eric Casell: The Nature of Suffering and the Goals of Medicine. Oxford University Press 2003 Byron Good: Medicine, Rationality and Experience. Cambridge University Press 1993 Alfred I. Tauber: Confession of a Medicine Man. The MIT Press 2000 Lydie Fialová, Martin Špaček, Petr Kouba (Eds.): Medicína v kontextu západního myšlení. Galén/Karolinum (vyjde v průběhu letního semestru) Marta Munzarová: Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová: Lékařský výzkum a etika E.Kübbel-Rossová: O smrti a umírání H. Haškovcová: Lékařská etika M. Svatošová: Hospic a umění doprovázet Joseph Gaardner: Jako v zrcadle, jen v hádanceMarta Munzarová: Euthanasie, nebo paliativní péče?A. van Gennep: Přechodové rituály Viktor E. Frankl: A přesto říci životu ano, Lékařská péče o duši Harold Kushner: Když se zlé věci stávají dobrým lidem Kniha Job (Bible) Miroslav Petříček: Úvod do současné filosofie Michel Foucault: Psychologie a duševní nemoc, Dějiny šílenství Mircea Eliade: Profánní a posvátné Joanne Greenbergová: Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.Mgr. Petra Sedlářová