Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o stomiky (CNSCS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSCS3 - Péče o stomiky, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento povinně volitelný předmět umožní studentům získat teoretické i praktické vědomosti a dovednosti v speciálním ošetřování nemocných se stomiemi (převážně břišními). Konkrétní cíle předmětuStudent bude po absolvování předmětu schopen znát důvody pro založení stomie zvládnout ošetřování nemocného se stomií znát komplikace stomií a podílet se na jejich řešení zvládnout manipulaci se stomickými pomůckami edukovat nemocného v používání pomůcek a péči o stomii pochopit význam celospolečenského uplatnění stoma sester informovat nemocné o možnosti sociálních výhod o stomiky a jejich organizovanosti

Sylabus

Anatomicko - fyziologické poznatky se zaměřením na funkci tenkého a tlustého střeva,typy stomií, jejich význam a důvod zavedení, možnosti vzniku komplikací a jejich prevence Péče sestry o pacienty s jednotlivými typy stomií (ošetřovatelské postupy v ošetřování stomií, různé druhy pomůcek určených pro stomiky a jejich správné použití, výhody a nevýhody jednotlivých pomůcek) Specifika v péči o dítě se stomiemi Stáž - poradna pro stomiky. Role a práce stomasester v přípravě nemocného na operaci, pooperační a domácí péči. Sociální zabezpečení stomiků a kluby stomiků. Edukace v péči o pacienta se stomiemi.

Literatura

OTRADOVCOVÁ, I., KUBÁTOVÁ, L. Komplexní péče o pacienta se stomií. Praha : Galén, 2006. ISBN 80-7262-432-6. FENDRYCHOVÁ, J., ŠEMOROVÁ, H. Ošetřování stomií u dětí. Brno : IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-366-X. VYHNÁLEK, F.; BROŽ, L. A KOL. Chirurgie I - III. Praha : Informatorium, 2003.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem. Zápočet je udělen při splnění těchto podmínek: Prezentace na předem zadané téma. Povinná účast na exkurzi. Povinná účast na praktikách (80 %). Zápočtový test na 80 %, test lze opakovat v řádně vypsaných termínech (tzn. že po začátku zkouškového období nebudou žádné termíny přidávány).Plnění podmínek k zápočtu je zaznamenáváno do zápočtového listu, na jehož základě je po splnění podmínek udělen zápočet.

Garant

Mgr. Petra Sedlářová