Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v ošetřovatelství (CNSET2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSET2 - Etika v ošetřovatelství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvýšit vnímavost studentů k etickým stránkám rozhodování v medicíně a ošetřovatelství, zorientovat se v etických problémech a naučit se základům jejich řešení. Předmět by měl také pomoci studentům formulovat a obhájit vlastní etická východiska.

Sylabus

Témata pro zimní a letní semestrZákladní terminologie, vymezení pojmů: ošetřovatelská etika, zdravotnická etika nebo lékařská etika? Hlavní teoretické koncepce. Základní principy etiky v kontextu zdravotnictví (autonomy, beneficience, nonmaleficience, justice), Etika ctností, etika pečováníKvalita života, důstojnost, autonomie pacientaPráva pacientů, Úmluva o lidských právech a biomedicíně Mlčenlivost, informovaný souhlas, negativní reverz, sestra a sdělování informacíEtická problematika klinického výzkumuEtické problémy počátku lidského života - statut embrya a plodu, genetické poradenství, asistovaná reprodukce, interrupce Etická problematika péče o dětského pacientaEtické problémy v péči o pacienta na oddělení intenzivní péče a na konci života - paliativní péče, spirituální péče, rozhodování o zdravotní péči, Advance directives, problematika eutanázie a asistované sebevraždyPéče o pacienta s vigilním komatem, problematika nenasazení nebo vysazení život prodlužující léčby Právní a morální odpovědnost sester, práva sester a zdravotnických pracovníků

Literatura

Heřmanová, J., Vácha, M., Svobodová, H., Zvoníčková, M., Slovák, J. Etika v ošetřovatelské praxi. Grada. Praha 2012Haškovcová, H.: Thanatologie - Nauka o umírání a smrti, 2. přepracované vydání. Galén. Praha 2007Haškovcová, H.: Lékařská etika, 3. doplněné vydání. Galén. Praha 2002Kutnohorská, J.: Etika v ošetřovatelství. Grada. Praha 2007Kübler-Ross, E.: O smrti a umíráná. Arita. Turnov 1993Munzarová, M.: Eutanázie nebo paliativní péče?. Grada. Praha 2005Munzarová, M.: Lékařský výzkum a etika. Grada. Praha 2005Munzarová, M.: Zdravotnická etika od A do Z. Grada. Praha 2005O. Connor, M., Aranda, S.: Paliativní péče pro sestry všech oborů. Grada. Praha 2005Šimek, J., Špalek, V.: Filozofické základy lékařské etiky. Grada.Praha 2003Tschudin, V.: Ethics in Nursing. The Caring Relationship. Butterwort Heinemann.2002

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu za zimní semestr:1. 80% účast na praktických cvičeních2. Seminární práce na téma etická problematika v práci sestry. Struktura práce: minimálně 3 strany formátu A4, popsání problému, stručný výtah z literatury k danému tématu. Obsahem práce bude popis etického problému, situace, se kterou se student setkal v průběhu odborné praxe (sestra a sdělování informací, role sestry u informovaného souhlasu, kvalita života očima pacienta a ošetřujícího personálu, autonomie pacienta versus bezpečná péče?, možnosti zajištění důstojnosti u pacientů s demencí atd.). Práce musí obsahovat odkazy na relevantní literaturu s citačními údaji i u intenetových zdrojů (jméno autora, název článku, název online časopisu, datum zveřejnění článku). Rozsah práce 1500 slov. Termín odevzdání práce: 14.2.2016Podmínky pro udělení zápočtu za letní semestr. 1. 80% účast na praktických cvičeních2. seminární práce - v průběhu semestru si na pracovištích odborné praxe bude student všímat chování zdravotnických pracovníků k pacientům či jejich blízkým. V seminární práci zaznamená tři příklady dobré praxe z morálního hlediska. Příklady bude analyzovat s odkazem na etický kodex sestry a cíle ošetřovatelství - podpora zdraví, navraceni zdravi, zmirnovani utrpeni, umozneni klidne smrti. Práce musí obsahovat odkazy na relevantní literaturu s citačními údaji i u intenetových zdrojů (jméno autora, název článku, název online časopisu, datum zveřejnění článku).Rozsah 1500 slov. Termin odevzdání 29.5.2016.  

Garant

Mgr. Jana Heřmanová, Ph.D.