Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofické základy ošetřovatelství (CNSKFZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKFZ1 - Filosofické základy ošetřovatelství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním cílem kursu je posluchačům poskytnout nejzákladnější přehled o současném dění ve zdravotnické etice, a to (1) co se týče různých filosofických přístupů různých myslitelů či škol, tak (2) aplikace těchto přístupů na vybrané etická dilemata současné zdravotnické etiky. Krom těchto spíše filosofických témat je cílem předmětu seznámit posluchače (3) s nejdůležitějšími úmluvami a kodexy moderní zdravotnické etiky. Cílem předmětu je v časově velmi omezeném prostoru dát posluchačům impulsy a inspiraci pro další soukromé studium.

Sylabus

Základní pojmy: etika, bioetika, lékařská etika, etika ve zdravotnictvíZákladní etické teorie: hedonismus, utilitarismus, Kant a deontologie, etika hodnot, etika ctnostíČlověk jako bytost a osoba: empirický funkcionalismus a ontologický personalismusČtyři principy lékařské etiky: dobřečinění, neškodění, autonomie, spravedlnostPrincip dvojího efektuSvědomíPočátek lidského života: asistovaná reprodukce, embryonální kmenové buňky, terapeutické a reprodukční klonováníKonec lidského živoat: smrt a umírání, definice a kriteria smrti, odběr orgánů z mrtvých, advance directives, living will, DNREutanázie, asistovaná sebevražda. Letting die.Otázka legalizace eutanázie v ČRHippokratova přísaha a corpus hippocraticum. Ženevská deklarace. Norimberský kodex. helsinská úmluva. Lisabonská deklarace. Úmluva o lidských právech a biomedicíně Rady Evropy.Etický kodex české lékařské komory.

Literatura

Arno Anzenbacher: Úvod do etikyArno Anzenbacher: Úvod do filosofieStörig: Malé dějiny filosofieJan Sokol: Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003 Erazim Kohák: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000 Erazim Kohák: Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Ježek 1999 Erazim Kohák: Svoboda, svědomí, soužití. Sociologické nakladatelství 2004 Eric Casell: The Nature of Suffering and the Goals of Medicine. Oxford University Press 2003 Alfred I. Tauber: Confession of a Medicine Man. The MIT Press 2000 Lydie Fialová, Martin Špaček, Petr Kouba (Eds.): Medicína v kontextu západního myšlení. Galén/Karolinum Marta Munzarová: Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová: Lékařský výzkum a etika E.Kübbel-Rossová: O smrti a umírání H. Haškovcová: Lékařská etika M. Svatošová: Hospic a umění doprovázet Joseph Gaardner: Jako v zrcadle, jen v hádanceMarta Munzarová: Euthanasie, nebo paliativní péče?

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.