Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské a klinické biochemie (CNSKLC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKLC1 - Základy lékařské a klinické biochemie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní Lékařské biochemie a patobiochemie je vymezení pojmů k pochopení základů obecné biochemie pro úspěšné zvládnutí problematiky metabolických dějů, které probíhají v lidském organismu. V části Klinické biochemie je kladen důraz především na preanalytické vlivy (chronobiologie, ovlivnitelné a neovlivnitelné preanalytické vlivy, příprava pacienta, volba odběrových prostředků, přísad a konzervatů, odběr biologického materiálu a jeho preanalytické zpracování). V části analytické je kladen důraz na spolehlivost analytických metod z hlediska jejich využití ve prospěch pacienta a postanalytické fázi je těžiště v principech interpretace se zaměřením na specifické otázky jednotlivých klinických oborů. Studenti budou dále seznámeni s principy zajištění kvality a bezpečnosti pacienta.

Sylabus

Zimní semestr1. BlokÚvod do problematiky klinických laboratoří. Preanalytická fázeVýznam klinické laboratoře, základní členění procesů na preanalytickou, analytickou a postanalytickou fázi. Bezpečnost pacienta, chyby v jednotlivých fázích celkového procesu vyšetření. Biorytmy, vlivy diety, fyzické zátěže, přípravy pacienta, způsob odběru biologického materiálu. Příklady kritických problémů.2. BlokAminokyseliny, peptidy, proteiny. EnzymyAminokyseliny a jejich význam v diagnostice a monitorování léčby. Peptidy, klasifikace, příklady diagnosticky významných peptidů. Proteiny, struktura, funkce, významné plazmatické proteiny. Struktura a funkce enzymů. Hlavní plazmatické enzymy, význam v diagnostice.3. BlokSacharidy. Lipidy. Struktura buňkySacharidy - klasifikace, hlavní sacharidy v diagnostice. Lipidy a biologicky významné steroly. Biologická membrána, hlavní buněčné organely, kompartmentizace biochemických procesů v buňce. 4. BlokIntermediární metabolismusObecný popis anabolických a katabolických procesů. Metabolismus sacharidů a jeho poruchy. Metabolismus lipidů a jeho poruchy.5. BlokZáklady imunologie a imunochemieReakce mezi antigenem a protilátkou. Buněčná a humorální imunita. Autoimunita. Využití reakce mezi antigenem a protilátkou v klinické laboratoři.Letní semestr6. Blok Hormony a receptory, regulace zpětné vazby.Struktura funkce hormonů. Interakce mezi hormonem a receptorem. Význam druhých poslů a přenosu signálu. Hlavní hormonální systémy člověka. Zpětnovazebné mechanismy.7. BlokOnkogeneze. Zásady používání nádorových markerů v praxi, monitorování léčby nádorových onemocněníStruktura a klasifikace nádorových markerů. Nádorové markery v diagnostice a monitorování. 8. BlokKlinická biochemie gastrointestinálního traktu, jater a pankreatu. Kardiovaskulární aparát.Akutní a chronické hepatopatie, akutní a chronická pankreatitida. Onemocnění srdce a cév, kardiovaskulární riziko, ischemická srdeční choroba, srdeční selhání. Postižení pankreatu ve vztahu k diabetes mellitus.9. BlokKlinická biochemie ledvin, acidobazická rovnováhaNefron a jeho základní funkce, poruchy glomerulárních a tubulárních funkcí. Proteinurie. Klasifikace metabolických a respiračních acidobazických poruch. Hemoglobin, transport kyslíku krví, dyshemoglobinemie, krevní plyny10. BlokZajištění kvality v klinické laboratoři. Point-of-care testingProgram řízení kvality, interní kontrola kvality, externí hodnocení kvality a mezilaboratorní porovnávání, normy kvality, systémy prokazování kvality v klinických laboratořích. Problematika měření v režimu Point-of-care testing (POCT). Základní přístroje, principy zajištění kvality, principy datového managementu, spolupráce mezi uživateli a laboratoří.

Literatura

1. Petr Štern a kol.: Obecná a klinická biochemie, UK Nakladatelství Karolinum 20072. Racek J.: Klinická biochemie, Galén 20063. Zima T.: Laboratorní diagnostika, Galén 2007Další materiály pro výukuwww.cskb.czwww.lf1.cuni.czwww.naskl.czwww.zdravcentra.cz

Garant

prof. MUDr. Antonín Jabor, CSc.