Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná terminologie (CNSKLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKLT1 - Odborná terminologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu Cílem kurzu je proniknutí do oblasti lékařského odborného jazyka, zejm. po stránce jazykové. Student by se měl seznámit se základy latiny a klasické řečtiny tak, aby byl schopen rozumět významu lékařského termínu, jeho slovotvorbě a gramatické struktuře. Lékařskou terminologii by měl nahlédnout jako logicky fungující systém s jasnými vztahy a pravidly, ne jako sumu izolovaných poznatků, určených k mechanickému memorování. 

Sylabus

Sylabus 1) Stručné seznámení s vývojem latinského a řeckého jazyka a lékařského názvosloví. 2) Základní gramatická terminologie: názvy pádů a slovních druhů, číslo, rod. 3) Výslovnost latiny. 4) Základní latinská jmenná flexe redukovaná na nominativ a genitiv singuláru a plurálu: substantiva 1. - 5. deklinace, adjektiva 1. a 2. deklinace, adjektiva 3. deklinace, komparativní tvary adjektiv (superior, inferior, anterior, posterior). 5) Základní vokabulář řeckých pojmů. 6) Přehled řeckých a latinských prefixů a důležitých významotvorných sufixů. 7) Skládání kompozit: schopnost rozkladu kompozit na jednotlivé složky.

Literatura

Literatura Základní literatura:Beran, A.: Úvod do řecko-latinské lékařské terminologie pro studenty bakalářských oborů lékařských fakult (elektronické skriptum, distribuované na hodinách). Doplňková literatura:Svobodová D.: Terminologiae medicae Vestibulum. Praha, Karolinum 2010. 

Požadavky

Požadavky ke kontrole studia Požadavky pro udělení zápočtu:Zápočet student získává na základě splnění dvou průběžných testů, psaných během semestru. Celkový výsledek z těchto testů musí být 70%.Není-li tato podmínka splněna, píše student na konci semestru souhrnný test, na jehož základě je mu udělen zápočet i zkouška. Podoba zkoušky:1) V případě úspěšného splnění průběžných testů (viz výše) je to kratší test (20 minut). Celkové hodnocení pak vychází ze všech tří napsaných testů.2) Souhrnný zkouškový test (60 minut).Požadované znalosti: viz sylabus.Zkoušku je možno konat nejvýše 3x, třetí termín je komisonální.Zkouškové termíny ve 14. a 15. výukovém týdnu ZS, během zimního zkouškového období, popř. později (bližší informace o datech a kapacitách termínů viz SIS).Termíny zkoušek:21.1.2014 (13:30)28.1.2014 (10:00)4.2.2014 (10:00)11.2.2014 (10:00)21.2.2014 (10:00)

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.