Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie v ošetřovatelství (CNSKPO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKPO2 - Psychologie v ošetřovatelství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

The primary object of the studies is to make students familiar with the principal terminology of the psychological disciplines and, from the very beginning of the studies; it is focused on both synthesis and application of gained knowledge and skills of the students directly into nursing practice. Students will learn how to work out a case study for different nursing diagnosis.  The emphasis is put on biopsychosocial model of health and disease.

Literatura

Základní studijní textyRaudenská, Javůrková: Lékařská psychologie ve zdravotnictvíZacharová, Šimíčková-Čížková: Základy psychologie pro zdravotnické oboryVenglářová, Mahrová: Komunikace pro zdravotní sestry 

Požadavky

 Podmínky zápočtu: Zimní semestr: K udělení zápočtu za zimní semestr je třeba předložit Evidenční kartu studenta, viz příloha, s podpisy vyučujících. Zápočet se uděluje za získání 80% podpisů. Zápočet se získává za docházku a aktivní práci při seminářích. V individuálních případech lze neúčast nahradit písemnou prací z oboru zdravotnické psychologie. Letní semestr: K udělení zápočtu za letní semestr je třeba předložit Evidenční kartu studenta, viz příloha, s podpisy vyučujících. Zápočet se uděluje za získání 80% podpisů. Přesný požadovaný počet podpisů bude uveden v souboru Instrukce k výuce, před zahájením letního semestru (LS), viz přílohy. Dalšími podmínkami zápočtu v LS (před zkouškou) je kromě 80% účasti na praktických formách výuky vypracovat kazuistiku pacienta (power point) z psychologického hlediska (doporučuji přemýšlet nad výběrem pacienta během celé ošetřovatelské praxe). Návod pro zpracování kazuistiky je uveden u výukových jednotek v LS Kazuistiky z psychologického hlediska - 1.část a Kazuistiky z psychologického hlediska - 2.část. Další podmínkou je odevzdání seznamu přečtené literatury k předmětu psychologie. Součástí seznamu může být i beletrie s psychologickou tématikou.  Zápočet uděluje PhDr. Miroslava Kolínová, Ph.D (kontakt: mirka.kolinova@lf3.cuni.cz) ZkouškaZkouška probíhá ústní formou v LS 2. ročníku, podmínkou je získat zápočet. Student losuje tři otázky (z obecné psychologie a psychologie osobnosti, z vývojové psychologie a z psychologie v ošetřovatelství). Otázky jsou v příloze. Otázky lze konzultovat s vyučující a zkoušející PhDr. Miroslavou Kolínovou, Ph.D., mirka.kolinova@lf3.cuni.cz.Psychologie je součástí SZZK z humanitních předmětů. Podíl otázek z psychologie je 1/3. Státní závěrečná zkouška (ústní formou) probíhá integrovaně s předmětem Etika a Ošetřovatelství. Aktuální otázky pro probíhající akademický rok jsou k dispozici vždy u garanta oboru PhDr. Hany Svobodové (kontakt: hana.svobodova@lf3.cuni.cz). 

Garant

PhDr. Miroslava Kolínová, Ph.D.