Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc (CNSKPP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKPP1 - První pomoc, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání teoretických vědomostí i praktických dovedností při poskytování první předlékařské pomoci. Výsledkem by měla být schopnost poskytnout včas a účinně první pomoc při všech závažných i méně závažných stavech, zajistit místo nehody i zajistit přežití zraněného do příjezdu pracovníků Rychlé zdravotnické pomociCíle studia předmětuCílem je seznámit studenty s obecnými základy patofyziologie urgentních stavů, jejich rozpoznání a poskytnutí základní pomoci pro podporu zdraví do předání postiženého specialistům (podle druhu postižení je tozdravotnická záchranná služba, lékařská služba první pomoci, nemocniční specialisté). Není kladen důraz na detailní pochopení patologických procesů a diagnostiku, ale především na rychlé rozpoznání problému, rychlou orientaci v situaci a správném rozhodnutí a poskytnutí adekvátní pomoci do předání pacienta zdravotníkům. V teoretické části jsou vysvětleny základní mechanismy vedoucí k poruše životně důležitých systémů a obecné zásady první pomoci, v praktické části budou studenti seznámeni se základními postupy záchrany života a prevence dalšího ohrožení zdraví postiženého. Studijní materiál obsahuje kromě doporučené literatury i výukové filmy zaměřené na praktické situace a postupy, které nemohou být procvičeny během praktické výuky (skutečné záběry z terénu, raritní situace, trikové záběry). Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni jak sami účinně poskytnout první pomoc, tak i provádět osvětu a organizovat první pomoc mezi přihlížejícími laiky.

Sylabus

1.      Základní a rozšířená resuscitace. Poruchy dýchání a oběhu (mimo šok) 2.      Základní a rozšířená resuscitace - praktický nácvik 3.      Šok. Intoxikace. Poškození fyzikálními faktory4.      Varia, test e- learning: Náhlé stavy u dětí, v gynekologii a porodnictví, hromadné neštěstí. transfuze. Obvazová technika, znehybnění, transport. 

Literatura

Internetové zdrojewww.resuscitace.czhttp://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/anesteziologie/vyuka/studijni-materialy/neodkladna-resuscitace/http://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/anesteziologie/vyuka/studijni-materialy/rozsirena-neodkladna-resuscitace/http://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/anesteziologie/vyuka/studijni-materialy/prvni-pomoc/UčebniceKelnarová J. a kol. První pomoc I pro studenty zdravotnických oborů, Grada, 2007Kelnarová J. a kol. První pomoc II pro studenty zdravotnických oborů, Grada, 2007Beránková, M., Fleková, A., Holzhauserová B.: První pomoc. 2. vydání. Informatorium, Praha 2005 St. John Ambulance, St. Andrew's Ambulance, Association and British Red Cross a Český červený kříž: Příručka první pomoci. Perfekt, Bratislava 2003

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu :účast na praktické výuceúspěšné absolvování testu z první pomoci

Garant

doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.MUDr. Jan Šturma, CSc.