Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie (CNSKSO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKSO1 - Somatologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Je základním předmětem, ze kterého vychází výuka ostatních teoretických i klinických předmětů. Důraz je kladen na vytvoření konkrétních představ o stavbě, vývoji a funkci lidského těla a schopnosti aplikovat tyto poznatky v dalších odborných klinických předmětech. Dále je předmět orientován na vysvětlení vzájemných vztahů mezi jednotlivými systémy a jejich způsobů řízení.

Sylabus

PřednáškyÚvod do fyziologie. Fyziologie buňky a buněčné membrány. Tělesné tekutiny. Činnost svalů.Fyziologie dýchání a vylučování.Fyziologie oběhové soustavy.Fyziologie trávení a vstřebávání.Hormonální regulace fyziologických procesů.Přehled struktur a funkcí CNS.Fyziologie smyslových orgánů.

Literatura

Základní literaturaLinc R, Doubková A. Anatomie hybnosti. I., II., III. díl. Karolinum, Praha 2002, 2003.Stingl J. Anatomie ? učební texty pro bakalářské studium. 3.LF UK, Praha, 2001.Rokyta R. a kol. Fyziologie pro bakaláře. ISV, Praha 2000 (2008 přepracované a doplněné vydání).Rokyta R, Šťastný F. Struktura a funkce lidského těla. Tigris, Praha, 2002.Další doporučená literaturaFiala P, Valenta J, Berlová L. Anatomie pro bakalářské studium. Karolinum, Praha, 2004.Schreiber M a kol. Funkční somatologie. H&H, Praha 1998.Rokyta R a kol. Praktická cvičení z fyziologie I. a II. díl. ISV, Praha 1995.Dylevský I, Trojan S. Somatologie, Avicenum, Praha, 1990.

Požadavky

Vypracování seminární práce, jejíž obhajoba bude součástí ústní zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Anna Yamamotová, CSc.MUDr. Alena Doubková, CSc.