Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie ošetřovatelství I. (CNSKTO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSKTO1 - Teorie ošetřovatelství I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit, proč znalost základních lidských potřeb je podstatnou částí poskytování ošetřovatelské péče. Znalost potřeb nemocných podporuje individualizovanou péči o nemocné.

Sylabus

Potřeby I., II.Maslovowa teorie potřeb.V. Henderson - Základní principy ošetřovatelské péčeZákladní lidské potřeby a jejich vztah k základní ošetřovatelské péči.Stav nemocného a ostatní podmínky, které je třeba brát v úvahu při poskytování základní ošetřovatelské péče.Pomoc nemocnému s dýchánímPomoc nemocnému při jídle a pitíPomoc nemocnému při vyměšováníPomoc nemocnému při chůzi a při změně a udržování žádoucí polohyPomoc nemocnému při odpočinku a spánkuPomoc nemocnému s výběrem oděvu, oblékáním a svlékánímPomoc nemocnému při udržování tělesné teplotyPomoc nemocnému při udržování čistoty a upravenosti tělaPomoc nemocnému při vyvarování se nebezpečíPomoc nemocnému při komunikaci s ostatnímiPomoc nemocnému při vyznávání náboženské víryPomoc nemocnému při práci a produktivní činnostiPomoc nemocnému se zajištěním odpočinkových činnostíPomoc nemocnému při učení

Literatura

HENDERSON, V. Basic Principles of Nursing Care. New York: Karger, český překlad Základní principy ošetřovatelské péče. Nakladatelství a rok neuveden., 1970.KOZIEROVÁ, B., ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovatelstvo 1. a 2. díl. Martin: Osveta, 1995.TRACHTOVÁ, E. et.al. Potřeby nemocných v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 2005.Studijní opory 3. LF UKPAVLÍKOVÁ, S. Ošetřovatelské modely v kostce. Praha: Grada, 2006.

Požadavky

Zápočet: Zpracování seminární práce v rozsahu 5 stran na téma základních potřeb. Příklady témat: Pomoc nemocnému při jídle a pití, Pomoc nemocnému v souvislosti s vyprazdňováním, Pomoc nemocnému při oblékání a svlékání, Pomoc nemocnému při udržování hygieny, apod.). Prezentace na určeném semináři. Zkouška: letní semestr - červen

Garant

PhDr. Hana Svobodová