Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitační ošetřování (CNSNR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSNR1 - Rehabilitační ošetřování, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy a cíli tzv. rehabilitačního ošetřovatelství/ošetřování.Nácvik základních praktických dovedností.

Sylabus

1. - přednáškaPojem léčebná rehabilitace, dělení LR, postavení LR v rámci klinických oborů. Úvod do rehabilitačního ošetřovatelství - definice, základní principy a obsah. Týmová spolupráce a role zdravotní sestry při rehabilitaci nemocných.Různé druhy polohování (preventivní, antalgické, korekční)Pasivní pohyby - význam, principy provedení.2.  - cvičeníRůzné druhy polohování (preventivní, antalgické, korekční) s praktickými ukázkami u různých typů postižení či onemocnění (periferní parézy, centrální parézy, para/kvadru-parézy/plegie, amputace, stavy po úrazech a operacích, oběhové a plicní, aj.). Pasivní pohyby 3. - přednáškaÚloha sestry v rámci ergoterapie - postupy nácviku a provádění sebeobsluhy a soběstačnosti /ADL/ s event. využitím kompenzačních pomůcek. 4. - cvičeníNácvik sebeobsluhy s cílem zvýšení soběstačnosti pacienta 5. - přednáškaVliv imobility na lidský organismus, imobilizační sy. Úloha zdravotní sestry v komplexní péči o nemocné za účelem prevence, udržení a zlepšení celkové kondice a zdravotního stavu 6. - cvičeníKondiční cvičení a dechová kondiční cvičení jako prevence sekundárních změn v rámci imobilizačního syndromu 7. - přednáškaVybavení "rehabilitačního lůžka" a jeho okolí. Zásady správné manipulace s pacientem na lůžku a v okolí lůžka. 8. - cvičeníPraktický nácvik manipulace s pacientem na lůžku a v okolí lůžka, včetně vertikalizace. Využití podpěrných a ortopedických pomůcek, stavěcí stůl. 9. - přednáškaÚloha sestry při rehabilitaci chůze u různých typů postižení. Opěrné a rehabilitační pomůcky (dlahy, závěsy, berle,...) - zásady jejich používání, indikace a kontraindikace. 10. - cvičeníPraktický nácvik chůze s opěrnými pomůckami. Základní prvky "školy zad" pro zdravotní sestry pracující s imobilními pacienty v praxi.   

Literatura

Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I - obecná část, Vytejčková, R., Sedlářová, P., Wirthová, V., Holubová,J., GRADA Klusoňová E., Pitnerová, J.: Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti, IDVPZ, Brno 2000Mádlová, I. a kol.: Příručka pro ošetřování pacienta s cévní mozkovou příhodou, ČAS,

Garant

PhDr. Alena Herbenová