Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v chirurgických oborech II. (CNSNS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSNS3 - Ošetřovatelství v chirurgických oborech II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu ortopediePrimárním cílem předmětu je podání komplexního přehledu ortopedických onemocnění a posttraumatických stavů pohybového aparátu vyžadujících léčbu.Sekundárním cílem je prezentovat typickou klinickou syndromologii, fyzikální vyšetření a diagnostiku těchto stavů zobrazovacími metodami.Terciálním cílem je vysvětlit indikace konzervativní a operační léčby a způsob plánování jednotlivých operačních výkonů.Kvartérním cílem je seznámit studenty s provedením jednotlivých léčebných výkonů.Po absolvování předmětu Chirurgické ošetřovatelství student: Získá představu o spektru diagnóz pacientů hospitalizovaných na oddělení jednotlivých chirurgických oborů. Popíše specifika ošetřovatelské péče u pacienta na těchto odděleních se zřetelem na perioperační péči. Aplikuje komplexní ošetřovatelskou péči metodou ošetřovatelského procesu. Identifikuje faktory podporující vznik onemocnění, zpracuje ošetřovatelskou anamnézu u pacienta s konkrétním onemocněním. Identifikuje základní ošetřovatelské diagnózy vyplývající z biopsychosociálních potřeb pacientů. Naplánuje vhodné ošetřovatelské intervence s ohledem na stanovené cíle péče. Získá dovednosti v realizaci specifických ošetřovatelských činností Zná edukační programy na úpravu životního stylu pacienta po operaci. Zná specifika rehabilitační péče u pacientů po operaci.

Sylabus

3. ročník - zimní obdobíORTOPEDIE Sylabus1. Vývojové vady pohybového aparátu2. Degenerativní onemocnění pohybového aparátu3. Záněty kostí a kloubu4. Tumory pohybového aparátu5. Poranění kostí a kloubů6. Poranění svalů a šlach7. Poranění páteře a míchy8. Zlomeniny pánve a acetabula Ošetřovatelská péče vztahující se k vrozeným vadám, poraněním páteře a míchy, výhřezu meziobratlové ploténky,chirurgii končetin, úrazům končetin (poranění měkkých částí, šlach, zlomeninám, amputacím) 3. ročník - letní obdobíPOPÁLENINY Specifika ošetřovatelské péče vztahující se k problematice popálenin. NEUROCHIRURGIE Ošetřovatelská péče o nemocné s vrozenými vadami, onemocnění a poraněním hlavy a mozku KARDIOCHIRURGIE Ošetřovatelská péče u kardiochirurgických nemocných. Terminologie, principy operační léčby.UROLOGIE Ošetřovatelská péče v urologii. Terminologie, principy operační léčby, novinky v diagnostice a léčbě.

Literatura

1. Kostka R. a kol.: Chirurgie pro bakalářské obory, www.moodle.lf3.cuni.cz 2.Vyhnánek, F., Brož, L., Počta, J., Strnad, J., Tvrdek, J.: Chirurgie I. Praha, Informatorium 2003.3. Vyhnánek, F., Fanta, J., Strnad, J., Tvrdek, M.: Chirurgie II. Praha, Informatorium 2003.4. Vyhnánek, F., Strnad, J., Urban, M.: Chirurgie III. Praha, Informatorium 2003.5. http://www.chirwebcz

Požadavky

Zápočet se uděluje při 80% účasti na praktické části výuky.Studium je ukončeno ústní závěrečnou zkouškou. Termíny jsou vyhlášeny na SiSu. V případě neúspěšné zkoušky - náhradní termín dle Studijného řádu po domluvě s koordinátorem předmětu.V případě odůvodněné neúčasti možno domluvit individuální termín s koordinátorem předmětu.-- Podmínky udělení zápočtů za výuku ortopedie a traumatologie pohybového aparátu: Bakalářské studium 3. ročník - fyzioterapieKolokvium (tzv. podzápočet) je uděleno:1. po absolvování 80 % v rozvrhu předepsané výuky,2. v případě nesplnění této podmínky po absolvování náhradní individuální klinické stáže po předchozí domluvě s vedoucím učitelem kurzu. 3. ročník - ošetřovatelstvíKolokvium (tzv. podzápočet) je uděleno:1. po absolvování 80 % v rozvrhu předepsané výuky,2. v případě nesplnění této podmínky po absolvování náhradní individuální klinické stáže po předchozí domluvě s vedoucím učitelem kurzu.

Garant

doc. MUDr. Rodomil Kostka, CSc.doc. MUDr. Valér Džupa, CSc.MUDr. Filip Svatoš