Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe v semestru II. (CNSOE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSOE1 - Odborná praxe v semestru II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získat a upevnit si praktické dovednosti v oblasti základní ošetřovatelské péče, která je stěžejní pro ošetřovatelské povolání a dále rozšířit znalosti a dovednosti ve specifických ošetřovatelských činnostech vyplývající z náplně studijních předmětů. Cílem je, aby si student/ka pod vedením zkušených sester upevnil/a a rozšířil/a dovednosti získané během studia, zároveň by měl/a získat nové dovednosti především v oblasti samostatného poskytování a plánování komplexní ošetřovatelské péče u pacientů s interním onemocněním na odděleních poskytující akutní péči v prostředí standardních interních jednotek. Dále se student/ka učí spolupracovat v multidisciplinárním zdravotnickém týmu. Student/ka se učí propojovat teoretické vědomosti z  jednotlivých oborů v klinické praxi. Zdokonaluje své dovednosti v komunikaci s nemocnými i se členy zdravotnického týmu.

Sylabus

Organizace praxe:Studenti plní praxi na lůžkovém oddělení typu: standardní interní oddělení. Pracují pod přímým vedením zkušené sestry/mentorky a pod metodickým vedením pedagoga z Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK. Studenti konají praxi ve smluvních zařízeních 3. LF UK. Dále se doporučuje, aby student nejpozději týden před nástupem na oddělení kontaktoval příslušnou sestru mentorku a domluvil si podobu služeb. Týden před nástupem na praxi zašle termíny svých služeb na renatavytejckova@seznam.cz.Studenti jsou zařazeni do provozu oddělení. Pracovní doba je max.44 hodin týdně (včetně 30 minutové pauzy). Pracují v součinnosti se svými mentorkami, určenými všeobecnými sestrami, dle jejich časového harmonogramu, převážně však v denních směnách pracovního týdne. Veškerá činnost studentů probíhá pod dohledem zkušené všeobecné sestry pověřené vedením sociálního/zdravotnického zařízení. V průběhu praxe plní jednotlivé ošetřovatelské výkony, jejichž splnění si zaznamenávají do přiloženého logbooku s potvrzením o vykonání (podpis sestry). Doporučený počet 75%. Student vstupuje na oddělení s platným očkováním proti Hepatitidě B (potvrzení v logbooku nebo indexu). Student dle platné směrnice používá identifikační kartu studenta UK, popř. kartu požadovanou zařízením. Používá svůj nebo nemocniční pracovní oděv dle hygienických požadavků zdravotnického zařízení. Respektuje další hygienické požadavky na úpravu rukou, tzn. že má krátké, nenalakované nehty bez prstenů, náramků a hodinek.   Náplň práce: vyplývá z pracovní náplně všeobecných sester a náplně studijního předmětu Ošetřovatelské postupy I. a II. a Teorie ošetřovatelství I. a II. (viz. Logbook).

Literatura

Vytejčková,R., Sedlářová,P., Wirthová,V., Holubová, J. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocnéI., 1. vyd. Praha . grada Publishing,a.s. 2011, s. 232, ISBN 978-80-247-3419-4Staňková, M. České ošetřovatelství č. 6 - Hodnocení a měřicí techniky v ošetřovatelské praxi. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 55 s. ISBN 80-7013-323-6.Trachtová, E. et.al. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu.  2. nezměněné vyd. Brno: IDVPZ, 1999. 186 s. ISBN 80-7013-324-8.Studijní opory 3. LF UKKolektiv autorů. Základy ošetřování nemocných. Praha: Karolinum, 2005.Krišková, A. et.al. Ošetrovateľské techniky. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-806-320-22.Mikšová, Z. et.al. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada, 2006.Mikšová, Z. et.al. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Praha: Grada, 2006.Workman, B. A., Bennett, L. A. Klíčové dovednosti sester. Praha: Grada, 2006.Šamánková, M. et.al. Základy ošetřovatelství pro studující lékařských fakult 1. a 2 díl. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0477-9.Vyhláška 195 ze dne 18. května 2005, kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hyginické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče. Sbírka zákonů Česká republika, roč. 2005, částka 71, s. 3814-3836.Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči - metodické opatření 6. Věstník MZ ČR, částka 9, 2005.Metodické doporučení k nakládání s odpady ze zdravotnictví - z nemocnic a ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení. Praha: MŽP, odbor odpadů, 2007.http://knihabezpeci.mzcr.czDalší literatura dle medicínské diagnózy u konkrétního nemocného.

Požadavky

  Povinný počet hodin : 200 hodin, z toho 4 hod  - Úvod do praxe a 4 hod - Reflexe praxe. Specifikace: standardní interní oddělení a ambulaci - dle rozpisu   Požadavky k udělení zápočtu: 100% účast na praktickém vyučování - každá služba zvlášť potvrzena mentorkou v logbooku.Vypracování případové studie pacienta, která je zaměřena na problematiku rizika malnutrice. Doporučená forma pro zpracování práce je k dispozici na http://vyuka.lf3.cuni.cz . Odevzdání nejpozději do: 29.5.2015.2. supina renatavytejckova@seznam.cz, elektronicky1. Skupina Mgr. Janě Holubové - v tištěné podobě na Ústav ošetřovatelstvíStudent na základě hodnocení mentorkou nesmí v žádné ze sledovaných oblastí získat hodnocení nedostatečně (viz. logbook str. 78).Povinná účast na úvodním a závěrečném semináři (předání důležitých informací) Zápis zápočtu proběhne v konzultačních hodinách uvedených na webových stránkách Ústavu ošetřovatelství. Garant předmětu: Mgr. Renata Vytejčková, Ústav ošetřovatelství 3. LF UK, místnost č. 415renatavytejckova@seznam.cz

Garant

Mgr. Jana HolubováMgr. Renata VytejčkováMgr. Tereza Bakusová