Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prázdninová praxe I. (CNSPX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSPX1 - Prázdninová praxe I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

  Cílem praxe je vhled do problematiky komplexní péče o klienty dlouhodobě nemocné, v komunitní oš. péči. Studenti  se zaměřují na možnosti zejména sociální aktivizace klientů a péči o psychosociální potřeby. Dále se zaměřují na  spolupráci multidisciplinárního týmu s rodinou a blízkými nemocného s cílem porozumět problematice soběstačnosti a nesoběstačnosti v ADL v kontextu situace konkrétního nemocného a jeho rodiny.

Sylabus

Prázdninová praxe po 1.ročníku  probíhá na odděleních zaměřených převážně na poskytování základní ošetřovatelské péče, resp. ošetřovatelské péče o základní potřeby nemocných . Praxe probíhá v ústavech sociální péče, hospicích, domovech důchodců, na oddělení  sociálních lůžek, léčebnách pro dlouhodobě nemocné,  na oddělení dlouhodobé a následné péče, apod. Studenti se zdokonalují a prohlubují si poznatky  v oblasti  problematiky komplexní péče o klienty výše uvedených zařízení. Nově se studenti zaměřují na možnosti zejména sociální aktivizace klientů a péči o psychosociální potřeby a spolupráci multidisciplinárního týmu s rodinou a blízkými nemocného s cílem porozumět problematice soběstačnosti a nesoběstačnosti v ADL v kontextu situace konkrétního nemocného a jeho rodiny. V průběhu praxe jsou studenti zařazeni do multidisciplinárního týmu, pracují pod vedením mentorky a pod supervizí vyučujících Ústavu ošetřovatelství.Předpokladem pro plnění prázdninové praxe I. je získání zápočtů z předmětů Odborná praxe v semestru I. a II.

Literatura

1.        KOLEKTIV AUTORŮ. Průvodce ošetřovatelskou dokumentací od A do Z. Praha: Grada, 2002. 392 s. ISBN 80-247-0278-9.2.        MIKŠOVÁ, Z., FROŇKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M. Ošetřovatelský proces při zajištění základních potřeb klienta, nemocného. In Kapitoly z ošetřovatelské péče I. 1. vyd. Valašské Meziříčí: NALIOS, 2002. 98 s.3.        STAŇKOVÁ, M. České ošetřovatelství č. 6. - Hodnocení a měřicí techniky v ošetřovatelské praxi. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 55 s. ISBN 80-7013-323-6.4.        TRACHTOVÁ, E. et.al. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2. nezměněné vyd. Brno: IDVPZ, 1999. 186 s. ISBN 80-7013-324-8.5.        Studijní opory 3. LF UK6.        KOLEKTIV AUTORŮ. Základy ošetřování nemocných. Praha: Karolinum, 2005.7.        KRIŠKOVÁ, A. et.al. Ošetrovateľské techniky. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-806-320-22.8.        MIKŠOVÁ, Z. et.al. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada, 2006.9.        MIKŠOVÁ, Z. et.al. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Praha: Grada, 2006.10.     WORKMAN, B. A., BENNETT, L. A. Klíčové dovednosti sester. Praha: Grada, 2006.11.     ŠAMÁNKOVÁ, M. et.al. Základy ošetřovatelství pro studující lékařských fakult 1. a 2 díl. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0477-9.Další literatura dle medicínské diagnózy u konkrétního nemocného. 

Požadavky

Student si vede deník odborné praxe (logbook).  Zpracuje případovou studii zaměřenou na problematiku aktivizace dlouhodobě hospitalizovaného nemocného. Písemná  reflexe odborné praxe.100% docházka

Garant

PhDr. Hana Janečková, Ph.D.