Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie medicíny a zdravotnictví (CNSSC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNSSC1 - Sociologie medicíny a zdravotnictví, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je naučit studenta vnímat pacienta, lékaře, sestru a další účastníky zdravotní péče jako sociální osobnosti, začleněné do systému sociálních vztahů a rolí.

Sylabus

Základní sociologické pojmy (role, norma, konformita, skupina, konflikt, anomie, tabu) Sociální osobnost. Nejvýznamnější sociologické teorie Sociologie medicíny a zdravotnictví. Subjektivní, objektivní a sociální význam nemoci. Role lékaře, role pacienta, medicinalizace moderní společnosti. Sociální faktory ovlivňující zdraví Profesionální a laický systém péče o nemocné. Subsidiarita péče - úloha jedince, rodiny, komunity, státu. Nekonvenční medicína, svépomoc, samoléčba apod. Zdravotnictví jako instituce. Moderní nemocnice a lidské potřeby Srovnání zdravotnických systémů ve světě. Problém inter a intragenerační solidarity

Literatura

1. Křížová, E.: Úvod do sociologie medicíny a zdravotnictví. Karolinum, Praha 1993.2. Janečková, H.: Vybrané kapitoly ze sociální medicíny. IPVZ, Praha 1998.3.Jandourek, J: Úvod do sociologie. Portál, 2003.4.Jandourek, J: Sociologický slovník. Portál, 20015. Bartlová, S.: Vybrané kapitoly ze sociologie medicíny. IDV PZ, Brno 1999.6. Křížová, E.: Zdravotnické systémy v mezinárodním srovnání. Praha.1998.7. Burianek, J.: Sociologie.Fortuna, Praha 20018.http://cs.wikipedia.org,9.http://www.cvvm.cas.cz (slovníček pojmů),http://www.socioweb.cz (teorie pro všechny)10. www.mighealthnet.org11. www.romove.cz12.Horváthová, J.: Kapitoly z dějin Romů. http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/d01kapitoly.pdf

Požadavky

80% účast na seminářích pro udělení zápočtuzkouška formou písemného testu. Zkouškové okruhy (formulace konkrétních otázek v testu je tématicky odvozena z okruhu, ale nemusí mít stejné znění. Součástí okruhů bude i dotaz, jakou sociologickou publikaci jste našli, prolistovali, kdo je jejím autorem a co je hlavním tématem publikace.1. Co je sociologie jako vědní disciplina, jaký má původ a čím se zabývá. Jaký je rozdíl mezi psychologií, sociální psychologií a sociologií?2. Základní sociologické pojmy (sociální skupiny, sociální role, socializace, status, mobilita, rodina, konformita, anomie).3. Problematika sociální patologie ? co označujeme jako sociálně patologické jevy, jaké jsou teorie výkladu deviantního chování. 4. Úspěchy a selhání socializace. Co je pozitivní deviace a patologie normality. 5. Problém chudoby a sociální exkluze.6. Sociologie medicíny a zdravotnictví ? čím se zabývá (3 úrovně problémů). Sociální a kulturné vlivy na zdraví populace.7. Vztah lékař (sestra, zdravotník)-pacient ze sociálního a kulturního hlediska, proměny vztahu v současné době.8. Role nemocného (pacienta) a lékaře (T. Parsons)9. Vysvětlete termín medicinalizace10. Objektivní, subjektivní a sociální význam nemoci. Uveďte příklady.11. Etnické menšiny a zdraví-specifika. Základní hodnocení zdravotního stavu etnických menšin.12. Sociální a kulturní kapitál a jeho vazba na problémy zdraví a nemoci. Sociální stresory, životní události.13. Problematika stáří v (post)moderní společnosti ? nové formy péče o seniory14. Zdravotnický systém ? základní subjekty a vztahy, na nichž je utvářen15. Základní modely zdravotnických systémů.

Garant

PhDr. Martina KrynskáPhDr. Hana Svobodová