Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modul dětské lékařství - Dětské lékařství - I. (CPADXX35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPADXX35 - Modul dětské lékařství - Dětské lékařství - I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače 5.ročníku se základy klinické pediatrie v celém jejím požadovaném rozsahu a dále utvrdit si základní praktické dovednosti vyšetřování pediatrických pacientů a naučit se základům diferenciálně diagnostických rozvah přímo u pacientského lůžka. Cílem je představit pediatrii jako obor s výrazným vývojovým, preventivním a sociálním aspektem.

Sylabus

Fyzikální vyšetření novorozence, kojence, batolete, předškolního , školního dítěte a adolescenta. Zvláštnosti pediatrické anamnezy. Zvláštnosti interpretace laboratorních, zobrazovacích a jiných metod v pediatrii. Jednotlivé choroby, diferenciálně diagnostické rozvahy. Zvláštní důraz je věnován novorozeneckému screeningu, endokrinologii a diabetologii, nefrologii, gastroenterologii, pneumologii (cystické fibróze), kardiologii, akutním stavům v dětském věku a autoimunitním onemocněním.

Literatura

Preklinická pediatrie. J.Lebl a kol., Galén, 2007Pediatrie. O. Hrodek, J.Vavřinec a kol., Galén 2007Akutní stavy v pediatrii. I.Novák a kol., Galén 2007Nelson Essentials of Pediatrics, E.Behrman, RM Kliegman, Saunders 2007

Požadavky

100% účast na praktické výuce, náhrada absence je možná po individuální dohodě s příslušným vyučujícím skupiny.

Garant

doc. MUDr. Felix Votava, Ph.D.MUDr. David Marx, Ph.D.