Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní lékařství (CPH001S3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPH001S3 - Preventivní lékařství, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem státní závěrečné zkoušky je ověřit, zda má student potřebné znalosti a dovednosti nutné pro rozpoznání a vážení rizika poškození zdraví skupin obyvatel i jednotlivců, zda zná možnosti a způsoby prevence u preventabilních onemocnění. Součástí zkoušky je obhajoba vlastní bakalářské práce v oblasti preventivní medicíny.

Sylabus

SZZK

Literatura

Studijní materiály a doporučená literatura k jednotlivým tematickým okruhům jsou k dispozici v aplikaci VÝUKA/SIS pod příslušnými předměty.

Požadavky

Státní zkoušku mohou absolvovat pouze studenti, kteří splnili všechny vstupní požadavky. Požadavky k bakalářské práci jsou vyvěšeny na stránkách 3. LF UK v sekci Studenti - bakalářské práce. OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z PREVENTIVNÍHO LÉKAŘSTVÍ: PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1. Olovo a rtuť v pracovním a životním  prostředí - možnosti expozice, účinky, prevence.2. Profesionální otravy a jejich prevence.3. Zhoubné novotvary vyvolané škodlivinami pracovního prostředí.4. Profesionální onemocnění nervového systému a pohybového aparátu.5. Profesionální infekční a kožní onemocnění a jejich prevence.6. Zdravotní rizika při práci v hornictví a kovoprůmyslu a jejich prevence.7. Zdravotní rizika při práci ve zdravotnictví a jejich prevence.8. Profesionální onemocnění způsobená hlukem a vibracemi.9. Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí.10. Nemoci z povolání a pracovní úrazy, jejich posuzování a prevence.11. Onemocnění způsobená ionizujícím a elektromagnetickým zářením.12. Zdravotní rizika při práci v zemědělství, lesnictví a potravinářství a jejich prevence.13. Zdravotnická problematika pobytu a práce v zahraničí, cestovní medicína.14. Pracovně-lékařská služba, posuzování zdravotní způsobilosti k práci. EPIDEMIOLOGIE 1. Očkovací kalendář v ČR2. Principy aktivní imunizace3. Principy pasivní imunizace4. Infekce vyvolané herpetickými viry: jejich epidemiologické charakteristiky5. Respirační virové infekce: jejich epidem. charakteristiky6. Virové hepatitidy: jejich epidem. charakteristiky7. HIV/AIDS: epidemiologické charakteristiky8. Ranné infekce: jejich epidem. charakteristiky9. Epidem. surveillance, účel a elementy10. Bakteriální střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky11. Virové střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky12. Alimentární intoxikace infekční etiologie, epidem. charakteristiky13. Respirační bakteriální infekce: jejich epidem. charakteristiky14. Nákazy s přírodní ohniskovostí v ČR15. Virové exantematické infekce, včetně příušnic16. Nozokomiální nákazy v ČR, příčiny jejich vzniku, jejich zvláštnosti a prevence HYGIENA OBECNÁ 1. Světlo, jeho charakteristika, zdroje a účinky. Hodnocení osvětlení míst určených k pobytu lidí.2. Mikroklima, jeho složky, měření, zdravotní význam. Tepelná pohoda.3. Hluk v komunálním prostředí, zdroje, zdravotní význam pro jedince a populaci, možnosti prevence.4. Zdroje vody pro výrobu (přípravu) pitné vody, ochrana zdrojů, postupy při úpravě pitné vody, zabezpečení z hlediska mikrobiální kontaminace.5. Zdravotní důsledky z mikrobiálního a chemického znečištění vody, možnosti prevence.6. Balené pitné vody, stolní vody, doúprava vody u spotřebitele. Legislativa, sledované parametry v pitné vodě.7. Rekreační vody, odpadní vody - zdravotní rizika, prevence.8. Synantropní organismy a jejich vliv na zdraví.9. Druhy odpadů a jejich zdravotní rizika.10. Problematika odpadů: omezování vzniku, likvidace a zdravotní rizika, recyklace, využití.11. Znečištění venkovního ovzduší. Nejzávažnější znečišťující látky a jejich zdroje, zdravotní účinky a jejich prevence.12. Smog - rozdělení, mechanismy vzniku, zdravotní účinky, možná preventivní opatření.13. Prostředí interiérů, znečištění chemickými látkami a přítomnost dalších faktorů ovlivňujících lidské zdraví.14. Monitorování expozice člověka toxickým a genotoxickým látkám z prostředí (základní principy, metody).15. Hygienická problematika ve zdravotnických zařízeních.  Odpady ve zdravotnictví.16. Ukazatele kvality bydlení. Vztah bydlení a zdraví. Syndrom "nemocných budov".17. Hodnocení zdravotních rizik. Základní princip, postupy a využití. HYGIENA VÝŽIVY1. Bílkoviny ve výživě a jejich metabolismus.2. Tuky a cholesterol ve výživě a jejich metabolismus. Dyslipoproteinémie.3. Sacharidy ve výživě a jejich metabolismus. Vláknina.4. Trávení a vstřebávání živin5. Vitaminy6. Minerální látky a stopové prvky7. Přídatné látky v potravinách (dělení, charakteristika, podmínky použití, značení na obalech, zdravotní rizika)8. Přirozené toxiny v potravinách. Plísně a mykotoxiny. Otravy houbami9. Toxické látky v potravinách (organické a anorganické kontaminanty, rezidua látek, používaných v zemědělské výrobě)10. Změny v poživatinách vlivem různých technologických postupů a rizika pro zdraví.11. Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu, možnosti prevence12. Saprofytické mikroorganismy a jejich význam v hygieně výživy. Mikroflóra gastrointestinálního traktu13. Maso a masné výrobky, ryby (nutriční a hygienický význam)14. Mléko a mléčné výrobky. Vejce (nutriční a hygienický význam)15. Obilniny a výrobky z nich. Olejniny, oleje a tuky (nutriční a hygienický význam)16. Luštěniny, zelenina a ovoce (nutriční a hygienický význam)17. Nápoje nealkoholické a alkoholické. Alkohol a alkoholismus18. Právní normy a předpisy v hygieně výživy19. Hygienické požadavky na stravovací služby, postup při výkonu státního zdravotního dozoru20. Požadavky na osobní a provozní hygienu při činnostech epidemiologicky závažných21. Hygienické požadavky na nemocniční stravování. Rizika nozokomiálních infekcí ve vztahu k nemocniční výživě22. Potraviny pro zvláštní výživu23. Nutriční anémie24. Nutriční osteopatie25. Potravinové alergie a intolerance26. Malnutrice a hladovění (typy, výskyt, důsledky), metabolické změny při hladovění a jejich regulace27. Obezita (příčiny, typy, diagnostika, léčba), metabolický syndrom. Výživa v prevenci diabetu.28. Hodnocení nutričního stavu a metody sledování výživové spotřeby29. Výživa dětí a adolescentů30. Výživa těhotných a kojících žen31. Výživa seniorů a jejich nutriční stav (rizika, specifika, nástroje hodnocení NS)32. Výživa v patogenezi a prevenci nádorových onemocnění33. Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, ostatní)34. Rizikové faktory aterogeneze ve výživě35. Alternativní výživové směry ZDRAVÍ DĚTÍ A MLÁDEŽE1. Hodnocení růstu u dětí a mládeže (faktory ovlivňující růst, sekulární trend, antropometrické znaky, indexy, percentilové růstové grafy, kostní věk).2. Vývojové charakteristiky u dětí předškolního a školního věku (somatické, psychické, emocionální a sociální).3. Hodnocení vývoje a školní zralosti u předškolního dítěte (znaky v oblasti psychického, emocionálního a sociálního vývoje a možnosti jejich hodnocení).4. Syndrom rizikového chování u mladistvých (formy, příčiny, následky, prevence).5. Program SZO/UNICEF na podporu a ochranu kojení a jeho realizace v ČR (péče o matku a dítě v období před porodem, v porodnici, po propuštění z porodnice).6. Výživa kojenců a malých dětí (doporučení SZO, význam kojení, rizika kojenecké mléčné výživy a předčasného zavádění příkrmů).7. Výživa dětí předškolního a školního věku (zdravotní rizika z nedostatku a nadbytku živin, výživová doporučení, nástroje zdravotní výchovy, intervenční programy na ozdravění výživy).8.  Rizikové faktory v zařízeních pro děti předškolního věku (infekční onemocnění, úrazy, denní a stravovací režim, sociální vztahy).9. Rizikové faktory v zařízeních pro děti školního věku (podmínky pro školní práci, organizace učební činnosti, sociální vztahy).10. Prevence násilí vůči dítěti v rodině (sy CAN), ve škole (šikanování), komunitě (divácké násilí) a společnosti (online násilí).11. Prevence vzniku závislostí u dětí (drogy, alkohol, gambling, virtuální realita), protektivní faktory a resilience.12. Sebevražedné chování a záměrné sebepoškozování u dětí a mladistvých (definice, výskyt, prevence).13. Práva dětí (Úmluva o právech dítěte, Charta práv dětí v nemocnici, provozní řád škol a školských zařízení).14. Základní potřeby dětí (tělesné, psychické, emocionální, sociální a duchovní).15. Kouření - zdravotní rizika (složení tabákového kouře, zdravotní důsledky aktivního a pasivního kouření).16. Kouření - prevence a léčba (prevalence kouření v ČR, primární prevence, sekundární prevence, psychická a fyzická závislost na nikotinu, abstinenční příznaky, léčba závislosti na tabáku).17. Program podpory zdraví ve školách - "Škola podporující zdraví" (pohoda prostředí, zdravé učení, výchova ke zdraví, otevřené partnerství).18. Program podpory zdraví v mateřských školách "Mateřská škola podporující zdraví" (cíle a obsah programu).19. Obezita u dětí a mládeže (prevalence nadváhy a obezity, rizikové faktory, prevence, léčba). TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ 1. Reakce na akutní zátěž (kardiopulmonální, metabolická, vnitřního prostředí, hormonální).2. Zátěžové testy - provedení, indikace, kontraindikace a pojem patologického testu.3. Metodika zátěžových testů -druhy, zdroje zatížení, protokoly ZT.4. Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech (VO2, TF, TK, RQ, anaerobní práh).5. Metabolizmus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu.6. Základy preskripce pohybové aktivity v primární prevenci. Určení a vyjádření intenzity PA při preskripci tělesné zátěže.7. Doping8. Tělesná aktivita a nadváha. Redukční programy.9. Vliv pravidelné tělesné aktivity na organismus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolismus sacharidů a lipidů, hormonální systémy aj. …).10. Metabolický syndrom, definice, možnosti léčebného působení.11. Obesita: diagnostika, klasifikace, klinický význam12. Obesita: etiopatogeneze, komplikace, léčba.13. Úloha pohybové aktivity u kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin…) : primární a sekundární prevence.14. Pohybová aktivita v léčbě ne-kardiovaskulárních chorob (metabolické choroby, osteoporóza, plicní choroby ….). LEGISLATIVA 1. Systém práva a právní norma2. Typy právních kultur, prameny práva3. Právní řád ČR a hierarchie právních norem4. Ústava České republiky5. Listina základních práv a svobod6. Ústavní model dělby moci7. Soudnictví v ČR8. Občanský zákoník9. Právní způsobilost10. Právnické osoby a obchodní korporace11. Trestní zákoník12. Správní řád13. Zákoník práce14. Právní odpovědnost15. Občanskoprávní odpovědnost16. Trestněprávní odpovědnost17. Správně-právní a disciplinární odpovědnost18. Právní předpisy upravující oblast poskytování zdravotní péče a ochrany veřejného zdraví

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.Prof. MUDr. Milena Černá, DrSc.Doc. MUDr. Alexander Martin Čelko, CSc.