Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie + histologie (CPHAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHAN1 - Anatomie + histologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem vyučovaného předmětu je seznámit studenty prvního ročníku se základy anatomického názvosloví, s popisnou a systematickou anatomií pohybového ústrojí a tří velkých orgánových systémů (dýchací ústrojí, močopohlavní soustava a trávicí trakt) a dále s cévním a nervovým systémem; naučit studenty přehledu mikroskopické stavby a základů vývoje člověka uvedených systémů. Výuka anatomie je těsně integrována s histologií a embryologií, a dále s fyziologií a biochemií. Tím je dosahováno propojení strukturálních a funkčních aspektů uvnitř jednotlivých systémů.

Sylabus

Tématické okruhy, které se vyučují:1. Úvod do anatomie, názvosloví, úvod do histologie a embryologie2. Cytologie, typy tkání, orgány, organismus 3. Kosterní a kloubní soustava 4. Svalová soustava 5. Trávící ústrojí -6. Dýchací soustava 7. Vylučovací a pohlavní soustava 8. Přehled topografických krajin 9. Srdce a cévní soustava 10. Periferní nervy 11. Centrální nervová soustava12. Smyslové orgány 13. Žlázy s vnitřním vyměšováním 14. Kůže a její deriváty

Literatura

Stingl.J.: Anatomie pro bakalářské studium Zdravotní vědy . Uč. texty 3.LF UK, 1994Junqueira L.C. et al.: Základy histologie. H+H, Praha, 1997, vybrané kapitolystudijní materiály na www stránkách Ústavu anatomie a Ústavu histologie

Požadavky

Studenti musí úspěšně projít průběžným zkoušením na praktických cvičeních z jednotlivých probraných celků a na závěr každého semestru úspěšně napsat test z probíraných témat.

Garant

prof. MUDr. Josef Stingl, CSc.RNDr. Jitka RiedlováMUDr. Eva Maňáková, Ph.D.