Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buněčná a molekulární biologie (CPHBM21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHBM21 - Buněčná a molekulární biologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy buněčné a molekulární biologie. Přednášená témata se týkají stavby a funkce buňky prokaryontní a eukaryontní, stavby a funkce DNA a RNA, procesů replikace, transkripce, translace, dále např. buněčného cyklu, apoptózy či buněčné transformace.

Sylabus

1. Eukaryontní buňka2. DNA: geny, replikace, reparace3. Genová exprese: transkripce, translace4. Cytoskelet a extracelulární matrix5. Buněčný cyklus a apoptóza6. Buněčná signalizace a transformace7. Metody buněčné a molekulární biologie8. Viry

Literatura

Buněčná proliferace a mechanismy její regulace I, II./ J.Kovář.- Praha: Karolinum, 2000. Základy buněčné biologie/ B.Alberts a kol. - 1.vyd. v ČR - Ústí nad Labem: Espero Publishing, 2001.

Požadavky

Podmínky pro udělení zkoušky z kurzu "Buněčná a molekulární biologie"(bakalářský studijní program "Veřejné zdravotnictví")Podmínky pro získání zkoušky:Úspěšné absolvování testu: - celkem 40 otázek se čtyřmi odpověďmi, žádná až čtyři správně - za každou celkově správně zodpovězenou otázku je 1 bod- maximální počet bodů: 40- minimální počet bodů pro získání zápočtu: 20Po 3. neúspěšném testu lze získat zkoušku už jenom na základě ústního přezkoušení. Neúspěšné ústní přezkoušení lze opakovat nejdříve po 1 týdnu. Student, který neabsolvuje všechny 3 neúspěšné testy z vlastního zavinění, nebude již k ústnímu přezkoušení připuštěn. Na termíny testů je třeba se zapsat prostřednictvím SIS před uplynutím uvedené časové lhůty. Pokud se přihlášený student k testu nedostaví bez prokazatelné omluvy, bude se to považovat za neúspěšný test. Bez průkazu totožnosti nebude student k testu připuštěn! Vypsané termíny budou konečné a další nebudou vypsány. Výjimkou budou pouze studenti, kteří mohou prokázat, že se z vážných důvodů nemohli dostavit v relevantních vypsaných termínech. Je třeba si uvědomit, že kapacita každého termínu je daná kapacitou rezervovaných učeben.

Garant

prof. RNDr. Jan Kovář, DrSc.