Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční ekonomie (CPHEV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHEV2 - Nutriční ekonomie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými s ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách.

Sylabus

Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstvaVýživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční pyramidy a systému HEI (health eaten index)Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů a trendůDatabáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnotJakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a užitnýchObecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČRLegislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních vyhlášek) zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám problematika bezpečnosti potravinSpeciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů udržitelného rozvoje produkce potravinSvětové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami

Literatura

Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo www.agronavigator.czPrugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008 Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002Doporučené časopisy: Výživa a potraviny Potravinářská revue Ernährung Am J Clin Nutr

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.Uspokojivé odpovědi na 3 otázky ze tří oblastí přednášených témat při zkoušce.

Garant

Ing. Ctibor Perlín, CSc.