Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena obecná (CPHHY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHHY2 - Hygiena obecná, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty se základy obecné hygieny (fyzikální, chemické a biologické faktory), s jejich vlivem na zdraví, legislativou a preventivními přístupy.

Sylabus

Voda a její druhy,skladba,úprava. Vodní zdroje,způsoby kontaminace.Sanační opatření, možnosti vlivu na zdraví. Balené,kojenecké,minerální vody. Domácí doúprava vody. Půda, půdní fond a jeho poškozování-povodně. Znečištění ovzduší, základní indikátory, monitorování, vliv na zdraví, preventivní opatření. Hygiena práce - fyzická zátěž, psychická zátěž, chemické látky, biologické faktory, mikroklima. Ionizující a neionizující záření, radiační ochrana pracovníků i pacientů. Faktory bydlení a jejich vliv na zdraví. Hygienické požadavky na nemocniční zařízení. Monitorování expozice toxickým a genotoxickým faktorům z prostředí.

Literatura

Provazník a kol.:: Manuál prevence v lékařské praxi (souborné vydáni), CD ROM, Fortuna, Praha 2004 - 2006 Bencko a kol. Hygiena. Učební texty UK v Praze, 2002Uuček M. a kol., Hygiena a epidemiologie, UK, nakladatelství Karolinum,  2012

Požadavky

Přítomnost 80 % na praktikách a cvičeních pro zápočet    Otázky ke zkoušce letní semestr 2014/2015       1.            Rozdělení, náplň a legislativní opora hygienických oborů, činnost hygienika v terénu2.            Metody hodnocení vlivu prostředí na zdraví3.            Světlo, jeho charakteristika, zdroje a účinky, hodnocení osvětlení4.            Infračervené, ultrafialové a elektromagnetické záření, charakteristika, zdroje a účinky5.            Mikroklima - měření a hodnocení, zdravotní význam6.            Zdravotnická problematika pobytu a práce v zahraničí7.            Expozice hluku v pracovním prostředí, zdravotní rizika, prevence8.            Zdravotní rizika komunálního hluku pro člověka, možnosti prevence9.            Vibrace, jejich zdroj, zdravotní účinky a prevence10.          Zdravotní důsledky ze znečištění pitné vody 11.          Pitná voda - požadavky na její kvalitu;  hlavní ukazatele, benefitní prvky 12.          Hlavní zdroje a druhy znečištění vody a související preventivní a nápravná opatření13.          Balené vody a doúprava vody (domácí či venkovní prostředí), zásobování pitnou vodou 14.          Druhy odpadů a jejich zdravotní rizika, odpady ve zdravotnictví15.          Omezování vzniku odpadů, likvidace, recyklace, využití16.          Znečištění venkovního ovzduší. Znečišťující látky. Emise a imise17.          Redukční a oxidační smog. Prevence při zhoršení rozptylových podmínek pro škodlivé látky v ovzduší18.          Vnitřní prostředí budov a jeho znečištění chemickými látkami. Sick building syndrom. 19.          Alergeny v prostředí, prevalence alergických onemocnění v ČR20.          Metody a význam humánního biomonitoringu (přiklady)21.          Hygienická problematika ve zdravotnických zařízeních 22.          Hlavní skupiny chemických látek v životním prostředí, zdroje, zdravotní rizika a prevence23.          Ukazatele kvality bydlení. Vztah bydlení a zdraví. Alergeny v bytech. 24.          Biologické účinky ionizujícího záření25.          Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva v ČR26.          Přírodní koupaliště - zdravotní rizika, požadavky na jakost vod, povinnosti provozovatelů 27.          Fyzická zátěž při práci, měření a hodnocení 28.          Ukazatele zdravotního stavu populace29.         Expozice chemickým látkám  - hodnocení, rozdíly pro pracovní a životní prostředí30.          Příklady hlavních infekčních onemocnění z pracovního a životního prostředí člověka v ČR31.         Problematika pohřebnictví

Garant

Prof. MUDr. Milena Černá, DrSc.