Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní a klinická výživa (CPHK005P3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHK005P3 - Preventivní a klinická výživa, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky a klinické výživy v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech. Student bude schopen:- ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy- znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění- znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace- vyšetřovat a hodnotit nutriční stav lidí- interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu- sledovat a hodnotit individuální spotřebu potravin- edukovat klienty o základních principech správné výživy, provádět nutriční poradenství a poradenství v oblasti správného životního stylu- připravovat intervenční programy zaměřené na ozdravění výživy- základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy 

Sylabus

Preventivní část:- Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití- Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu)- Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří)- Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence- Poruchy příjmu potravy- Obezita, možnosti prevence a léčby- Alternativní výživové směry- Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy- Metody sledování spotřeby.- Hodnocení jídelníčků počítačovými programy- Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy- Nutriční poradenství, zásady edukace klientů- Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy Klinická část:1. dietologie2. výživa nemocných v závažných klinických stavechČást zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně.V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně). 

Literatura

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 11) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 200512) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran20) Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 200821) Zdeněk Zadák: Výživa v intensivní péči. Grada 200822) Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii23) Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 200524) Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních a prezenteci zadaného odborného tématu v rámci praktických cvičení. Součástí zkoušky je ústní zkoušení a test mnohočetného výběru, kdy je vždy pouze jedna odpověď správná.

Garant

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.MUDr. Jolana Rambousková, CSc.